Slovenija
2727 ogledov

Cerar: "To pričakujem tudi od Šarca in Bratuškove"

Miro Cerar Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke SMC Mira Cerarja pred skorajšnjim zaključkom pogajanj o oblikovanju Šarčeve vlade.
Cerar poudarja, da je treba upoštevati enakopraven položaj pogajalcev in politično realnost.

Predsednik SMC Miro Cerar je glede prihajajočih evropskih volitev maja letos poudaril, da Evropa potrebuje slovenske liberalce in pozdravil idejo o povezovanju slovenskih liberalnih strank v enoten blok. Pogoj stranke za oblikovanje skupne liste strank pa je enakopravnost v pogajalskih izhodiščih. "V SMC si želimo sodelovanja, želimo si povezovanja v dobro svobodomiselnega liberalnega bloka, ki zagovarja temeljne demokratične evropske vrednote. Predvsem pa smo proti vsem levim in desnim populizmom, torej skrajnim, radikalnim stališčem," je dejal Cerar.

Pogoj za oblikovanje skupne liste pa je enakopravnost v pogajanjih vseh strank, je poudaril. "To ne sme biti niti blok gospoda Šarca, niti Cerarja niti gospe Bratušek", temveč mora biti skupen liberalni blok, ki zagovarja temeljne evropske demokratične vrednote, je dejal. "Poudarjam, da si predstavljam skupni dogovor le na podlagi enakopravnega partnerskega odnosa. To pričakujem tudi od Šarca in Bratuškove - da bomo v primeru pogovorov to vsi korektno upoštevali," je še dejal Cerar.

Po njegovih besedah je sicer treba upoštevati, da je vsaka stranka na zadnjih državnozborskih volitvah prejela drugačno podporo volivcev, čemur se je treba prilagoditi. Kljub temu je treba imeti "v izhodišču sorazmeren pristop, ki upošteva enakopraven položaj pogajalcev, pa tudi neko politično realnost, ki je sorazmerna teži zadnjih volitev", je dejal.

Koalicija Povezovanja Slovenija Evropske volitve: Bodo povezave na desni in na levi sredini uspele?

Dva kandidata že imajo

Povedal je še, da so v stranki obravnavali morebitne kandidate. Kot je razkril, sta evropska komisarka Violeta Bulc in nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič zagotovo "dva zelo pomembna člana SMC in se lahko pojavita tudi na kandidatni listi". Ob tem je pojasnil, da morajo pred tem najprej sprejeti odločitev o skupni listi s sorodnimi strankami.

Izrazil je še upanje, da se bodo predsedniki strank na to temo čim prej sestali, da pa med strankami na drugih ravneh že nekaj časa potekajo pogovori.

V SDS računajo na četrtega poslanca

Na evropske volitve se pripravljajo tudi v SDS. Izvršilni odbor je sprejel sklep o začetku postopka evidentiranja kandidatov za volitve v Evropski parlament. Kot so sporočili iz stranke, je SDS "na zadnjih parlamentarnih in lokalnih volitvah zmagala in zmagovit rezultat pričakujemo tudi na letošnjih evropskih volitvah". 

SDS ima v Evropskem parlamentu tri poslance, kar je največ med slovenskimi političnimi strankami. Prepričani so, da jim bo maja uspelo nagovoriti še več volivcev. Imen potencialnih kandidatov za evropske poslance za zdaj niso sporočili. 

Ljudmila Novak Prerivanja Slovenija Evropske volitve: Rivalstvo tako na levem kot desnem polu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • mirror 11:44 17.januar 2019.

    V evropskem parlamentu je naših poslancev manj kot 1%. Prav tak je tudi njihov vpliv na politiko skupnosti. Ima pa bajna poslanska plača in lagodno delo brez odgovornosti velik vpliv na izvoljenega, zato je za ta mesta veliko interesentov. Volivci ...prikaži več od tega nimamo nič, velike koristi imajo le izvoljeni. Peterle se oglasi samo ob volitvah, drugače pa ga ni slišati.

  • Avatar Leon
    Leon 09:21 16.januar 2019.

    Že od predsedniških volitev je bilo določeno kdo gre za EU poslanca ,vse ostalo je hrana za ovce.

  • Pepe007 07:51 16.januar 2019.

    EU volitve so za slovenske stranke stvar prestiža. Sicer pa so EU parlamentarci psi brez zob. Lahko lajajo. To pa je vse. Politične moči in možnosti kakega resnega odločanja to ne prinaša, niti če bi ena naša stranka pobrala vse ...prikaži več slovenske sedeže v parlamentu.