Slovenija
6582 ogledov

Evropske volitve: Rivalstvo tako na levem kot desnem polu

Evropski parlament EPA
Sklepanje zavezništev terja kompromise. .

Danes popoldne bo sklenjeno prvo politično zavezništvo pred Evropskimi volitvami, ki bodo 26. maja prihodnje leto. Pismo o nameri skupnega nastopa na evropskih volitvah bosta podpisali zunajparlamentarni Slovenska ljudska stranka (SLS) Marjana Podobnika in Nova ljudska stranka Franca Kanglerja, ki je po porazu na parlamentarnih volitvah napovedal tekmo za evropskega poslanca.

SLS za skupno listo z NSi

Franc Bogovič | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Bolj kot zavezništvo s Kanglerjem pa je seveda za SLS ključnega pomena zavezništvo z NSi Mateja Tonina. Na volitvah leta 2014 je skupna lista strankama prinesla boljši rezultat, kot bi ga stranki dosegli, če bi kandidirali vsaka zase. Izvoljena sta bila dva kandidata, prvi na listi Lojze Peterle NSi ter zadnji na listi Franc Bogovič SLS. Kot pravi, s poslancem Peterletom v Evropskem parlamentu zelo dobro sodelujeta.

V NSi niso navdušeni

"V SLS podpiramo oblikovanje skupne liste, želimo tudi, da to dobro sodelovanje v Evropskem parlamentu prenesemo v domač prostor, torej da bi na katerih od naslednjih državnozborskih volitev s skupno listo presenetili Slovenke in Slovence," pravi Bogovič. 

V NSi potrjujejo, da pogovori o nastopu na skupni listi potekajo, nič pa še ni odločenega. Neuradno mlajša struja, ki zdaj vodi stranko, nad skupnim nastopom z SLS menda ni preveč navdušena. 

Boj med Peterletom in Novakovo

Alojz Peterle in Ljudmila Novak, NSi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V NSi pa imajo tudi težave z uskladitvijo, koga bodo postavili na prvo mesto liste, Peterleta ali Novakovo, donedavno predsednico NSi, ki so ji to mesto obljubili, kot pravijo naši viri, ko je je pred državnozborskimi volitvami mesto predsednika stranke prepustila Mateju Toninu. 

"Iz izkušenj izpred štirih let smo zelo pragmatični in ne vidim razloga za nepotrebno prestižno tekmo okoli nosilnega mesta," pa pravi Bogovič, ki kot na prejšnjih volitvah računa na preferenčne glasove. 

Alde poziva trojček k sodelovanju

Pobuda, da stranke koalicijskega trojčka (LMŠ, SMC in SAB) na evropskih volitvah nastopijo skupaj, je prišla iz samega vrha Alde (Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo). Sestanek, ki ga je na temo sklical premier Marjan Šarec, se zaradi različnih obveznosti predsednikov strank še ni zgodil.

Čeprav je članica Alde poleg SMC, LMŠ in SAB tudi stranka Desus pa ta k pogovorom ni povabljena. Poslanec Desusa v Evropskem parlamentu Ivan Vajgl dvomi v uspešnost dogovora. "Če bi bil tak dogovor mogoč, bi bil mogoč tudi novi LDS," meni Vajgl, ki glede svoje vnovične kandidature pravi, da so možnosti

Violeta Bulc | Avtor: Evropska komisija Evropska komisija
50:50.

Trenja tudi med LMŠ in SMC

Tako kot na desnem polu bodo, če dogovor med LMŠ, SMC in SAB uspe, tudi na sredini notranja trenja velika. Medtem ko Šarec kot predsednik največje parlamentarne stranke v tej trojici pričakuje, da bo prvo mesto na listi pripadlo LMŠ, se SMC s tem ne strinja.

Njihovo vroče orožje je namreč sedanja komisarka Violeta Bulc, ki naj bi na prihodnjih evropskih volitvah kandidirala za poslanko. Tedanji premier Cerar je Bulčevo za evropsko komisarko predlagal po slabi predstavitvi Alenke Bratušek na zaslišanju v Evropskem parlamentu. Komisarsko mesto bo Sloveniji pripadlo tudi v prihodnji sestavi komije, vendar se o imenih, med katerimi bo izbiral Marjan Šarec, še ne govori.

SDS s štirimi poslanci?

Romana Tomc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nekatere evropske ankete napovedujejo SDS, ki tako kot NSi in SLS, sodi v najmočnejšo skupino v Evropskem parlamentu EPP, še četrtega poslanca. "To je velik zalogaj sploh v smislu nizke volilne udeležbe," pravi Patricija Šulin.
Volilna udeležba na prejšnjih evropskih volitvah je bila zgolj 24-odstotna.

Postopek evidentiranja kandidatov se v SDS sicer še ni začel, sedanji poslanci, poleg Šulinove sta to še Romana Tomc in Milan Zver, naj bi bili pripravljeni ponovno kandidirati. 

"Ekstremistična retorika mi daje zagon"

Tanja Fajon | Avtor: Profimedias Profimedias
Takšne načrte ima tudi Tanja Fajon, prva kandidatka SD, ki so jo po polomiji Alenke Bratušek omenjali tudi kot morebitno kandidatko za komisarko.

 “Po dveh mandatih, pri čemer je bil drugi zaradi ozračja v Evropi težji kot prvi, imam energijo, da nadaljujem delo, zlasti zaradi tega, ker je v Evropi preveč nevarne populistične, ekstremistične retorike, kar mi daje zagon, da bi se želela proti temu boriti naprej za močno Evropo, v kateri bo imela Slovenija svoj prostor miru in svobode,” je dejala za STA.

Nekdanja novinarka je bila na prejšnjih volitvah, tako kot Bogovič,

Igor Šoltes | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
izvoljena s preferenčnim glasom. Fajonova bo najverjetneje nosilka liste, ki jo bo sestavila SD. 

Šoltes edini brez stranke za sabo

Brez strankarske podpore bo ponovno kandidiral Igor Šoltes, nekdanji predsednik računskega sodišča, ki se je v EP prebil s svojo listo Verjamem.

Pogovori o skupnem nastopu z Levico niso bili uspešni, zato bo Šoltes, ki v EP spada v skupino Zeleni, stavil na zgodbo, ki jo je zgradil v tem mandatu, na njegovi listi pa bodo tudi najbolj vidni zagovorniki varstva okolja in enakosti. "Na prejšnje volitve smo šli z lastno listo z jasnim programom in po priključitvi Zelenim smo se zavezali varovati vrednote, pomembne za slehernika, začenši s hrano, vodo, naravo, stvarmi, ki pomembno vplivajo na naš vsakdan," razlaga Šoltes, ki je še na decembrskem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu poslance pozval k večji dotopnosti podatkov glede odobrenih pesticidov in aditivov v prehranski verigi.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Rebecca_Elkington 17:45 19.december 2018.

    Po zapustitvi mojega prejšnjega dela pred 2 meseci, sem imel nekaj sreče, da sem izvedel o tej spletni strani, ki je bila za mene varčevanje z življenjem ... Ponujajo delovna mesta, za katere lahko ljudje delajo na spletu iz svoje ...prikaži več hiše. Moja najnovejša plača po tem, ko sem delala za njih 4 tedne, je bila za 28397 $ ... Neverjetno stvar je, da je edina stvar potrebna preprosto tipkanje in dostop d0 internetaa ... Preberite vse o tem tukaj ..... >>>>>>> http://www.Internet43.Com

  • Avatar Mark035
    Mark035 15:36 19.december 2018.

    Edini, ki se je res boril v EU parlamentu, je bil britanski poslanec Nigel Farage, ki je 11 let opozarjal na korupcijo v EU, ampak so barabe rajši dopustile BREXIT, kot da bi omejili svojo korupcijo. Fajonova se v Bruslju ...prikaži več oglaša redkeje kot riba v akvariju in "ona" zastopa naše interese?

  • dragec 10:56 19.december 2018.

    Domoljub Peterle - kosti bo pustil v Belgiji