Slovenija
7 ogledov

Cerar: Varčevali bomo predvsem pri odhodkih

glasovanje o mandatarju Saša Despot
Cerar upa, da se bo Gospodarska zbornica vrnila k pogajanjem o socialnem dialogu. Janše, ki so ga v petek ustavni sodniki spustili na prostost, ker je za demokracijo nujna dobro delujoča opozicija, ni na seji.

Predsednik vlade Miro Cerar in ministri državnem zboru odgovarjajo na poslanska vprašanja.

Opozicijski poslanec Matej Tonin (NSi) je od premiera želel pojasnilo glede načrtov vlade za uravnoteženje javnih financ. Kot ugotavlja Tonin, namerava vlada proračunski primanjkljaj izpolniti predvsem z dvigom davkov. Cerar odgovarja, da bo glavnina ukrepov na strani odhodkov in se tičejo prevsem restriktivne politike plač v javnem sektorju, racionalizacije širšega državnega sektorja in bolje ciljanih izdatkov za investicije.

Med ukrepi na strani prihodkov je izpostavil predvsem učinkovitejše pobiranje javnih dajatev ter še bolj odločen boj proti sivi ekonomiji.

Cerar poudarja, da pogajanja glede uravnoteženja proračuna potekajo v okviru socialnega dialoga ter upa, da se bo Gospodarska zbornica kot zelo pomemben partner k pogajanjem vrnila. Kot je znano, je gospodarska zbornica pogajanja protestno zapustila po tem, ko je vlada sklenila kompromis s sindikati javnega sektrja, ni pa umaknila novih napovedanih dajatev v gospodarstvu.

Odločitve o dvigu taks za izpuste CO2 še ni

Glede nekaterih napovedanih in že sprejetih davčnih ukrepov, ki bodo obveljali z letom 2015, pa je Cerar dejal, da jih je vlada skrbno izbrala, da ne bi povzročili poslabšanja gospodarskih razmer in bi imeli čim več dolgoročnih pozitivnih učinkov.

V zvezi s tem je dejal, da vlada razprave glede znižanja olajšav pri plačevanju dajatve za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida še ni končala. "O dvigu DDV ni bilo nikoli govora, to je neka novinarska raca, ki se je pojavila ne vem kje," je še povedal Cerar in dodal, da vlada ohranja trošarine na zdajšnjih ravneh, ker je to smiselno, uvedla bo tudi nepremičninski davek, saj to piše v koalicijski pogodbi. Predvsem pa ima Slovenija na tem področju eno največjih rezerv, je dodal.

Cerar: Maribor je tipičen primer slabe politike v občini

Cerar je obljubil, da bo vlada izkazala maksimalen posluh za regionalni razvoj ter si prizadevala za ukrepe, ki bodo prispevali k razvoju lokalnih okolij. Na opozorilo Franca Trčka (ZL), da je država izrazito centralizirana, ob tem pa imamo občine z veliko obveznostmi in vedno bolj praznimi občinskimi blagajnami, je tudi napovedal, da se bo vlada podala v vse slovenske regije. Ob tem pa je treba upoštevati raznolikost regij ter vzpostaviti dialog, je dejal.

Sicer pa niso vse občine v težavah. Tiste, ki so, pa v težavah po Cerarjevih besedah niso samo zaradi slabe politike države, pač pa tudi zaradi slabe politike v občinah. Kot tipičen primer je izpostavil Maribor.

Bratušek: tajkunizacijo Petrola je treba preprečiti takoj!

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je od premiera Cerarja hotela pojasnila glede zakonodajnega postopka novele energetskega zakona, s katero bi preprečili tihi prevzema kontrolnega deleža družbe Petrol brez predhodnega soglasja vlade. Koalicija tega predloga ni podprla, je spomnila Bratuškova. Cerar je napovedal, da bo  vlada to problematiko pozorno spremljala in da se bo z njo spoprijela tudi prek strategije upravljanja državnih naložb.

Negativno mnenje vlade k predlogu novele pa ne pomeni zanemarjanja te teme, je zatrdil Cerar. "Nasprotno, vlada, predvsem pa ministrstvi za finance in gospodarstvo, pozorno spremljajo to problematiko in upam, da jo tudi Slovenski državni holding," je dodal.

Premier je ob tem navedel, da je strateškost državnega premoženja stvar strategije upravljanja državnih naložb. Končni osnutek le-te bo kmalu obravnavan na vladi, že v začetku prihodnjega leta pa naj bi bil tudi v DZ, je nanizal.

V tej luči je opozoril, da Petrol, v katerem ima država 24,87-odstotni delež, po zakonu o Slovenskem državnem holdingu (SDH) težko opredelimo kot strateško naložbo. Enako po njegovih besedah velja za deleže, ki jih ima Petrol v Gen-I in Geoplinu.

Glede na lastništvo infrastrukture in položaj neodvisnega operaterja prenosnega omrežja je sicer pomemben predvsem 100-odstoten delež Geoplina v družbi Plinovodi, saj gre tu za infrastrukturo, ki je za državo strateškega pomena, je izpostavil. Skladno z zakonom o SDH mora država tu ohraniti najmanj 51-odstotni lastniški delež, je pristavil.

Strategija upravljanja državnega premoženja naj bi odgovorila tudi na vprašanje, kako ravnati s podjetji takšnega pomena, je napovedal.

Bratuškova s Cerarjevim odgovorom ni bila zadovoljna. Prepričana je, da se vladi, če želi preprečiti tihi prevzem oziroma "tajkunizacijo" Petrola, mudi in ne more čakati na strategijo. Skladno s tem je bila kritična, saj da koalicija ni v nobenem primeru pripravljena sodelovati z opozicijo, pa če ta predlaga za državo še tako dobre rešitve.

Janše ni na seji

Današnje seje Državnega zbora se ni moglo udeležiti osem poslancev, med njimi poslanec Janez Janša, ki je bil po odločbi ustavnega sodišča, da se do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patria, v petek spuščen na prostost. 

Ustavno sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da je Janša poslanec, kot tudi predsednik največje opozicijske stranke v DZ, "dobro delujoča opozicija pa je eden od temeljev demokracije".  

Za pojasnilo zakaj se Janez Janša današnje seje ni udeležil, smo zaprosili poslansko skupino SDS, vendar odgovor še čakamo.

Komentarjev 14
  • 4krogci 07:58 16.december 2014.

    ne mešaj jabolk pa hrušk! Njegova sluzba je, da se udelezi seje, razn če se opraviči! Tvoje delovno mesto je pa v firmi, pod kar spada sejna soba kot tudi pisarna!

  • jezero 07:32 16.december 2014.

    Ustavni "sodniki" so po mnenju 90% Slovencev uničili US, ki bi moralo biti spoštovana in zaupanja vredna najvišja sodna ustanova. V skoraj vseh evropskih državah je tako. V Sloveniji je postala človeška greznica.Spuščati kriminalce v parlament je pa ...prikaži veča res skrajno sprevrženo.Človeška beda.

  • provni 06:32 16.december 2014.

    Po mojem pa se boji kolegov v parlamentu. Vsi, razen njegovih slepcev, ga bodo popljuvali. Kriminalec itak nima kaj delati v parlamentu, plačan pa je tako ali tako. Vprašanje je samo, če mu prippada za zdaj zastonj hrana v zaporu ?