Slovenija
5 ogledov

Cerar verjame v kompromisno rešitev

seja vlade Saša Despot
Predsedniki koalicijskih strank in vodje njihovih poslanskih skupin so se sestali, da bi dorekli predlog, ki ga bo vlada v ponedeljek dala na mizo sindikatom.

Dve uri je trajal sestanek predstavnikov koalicijskih strank ter ministrov Borisa Koprivnikarja in Dušana Mramorja. Premier Miro Cerar je po sestanku dejal, da bodo v pogajanjih s sindikati vložili maksimalen napor v to, da se doseže dogovor o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto.

Po njegovih besedah koalicija soglasno zaupa vladni pogajalski skupini in verjame, da bosta strani našli kompromisno rešitev. Izpostavil je, da imamo zdaj "vzpodbudne ekonomske kazalce". "Zato se res zavedamo, da je zdaj čas, ko moramo vsi skupaj vložiti maksimalen napor, da skozi prihodnje leto z zadanimi cilji pridemo iz krize in s tem zaživimo normalno," je dodal premier. Izrazil je pričakovanje, da bodo tudi sindikati "na razumen način" pristopili k pogovorom. 

Sindikate mineva potrpljenje

Sindikati so v skladu z zadnjim predlogom pristali, da se veljavni ukrepi podaljšajo in veljajo celo prihodnje leto. Edina izjema so sprostitve napredovanj v plačne razrede in nazive, za katerega pa bi izplačevanje zamaknili do decembra 2015. 

Petkovo odločitev vlade so sindikati označili za kupovanje časa. Razočarani so tudi nad odnosom vlade. "Naj se vlada nauči tudi bontona, ne moreš tik pred zdajci kar odpovedati pogajanja, po drugi strani pa razglašati, kako se mudi," nam je v petek dejal predstavnik poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek.

V Sindikatu policistov Slovenije pa poudarjajo, da ima vlada glede na zadnji predlog dovolj časa, da naredi red, tam kjer ga je treba. V nasprotnem primeru se bojijo, da se bo zgodba s poseganjem v plače kmalu ponovila. 

Mramor izpostavlja zahteve Bruslja

Finančni minister Dušan Mramor je že večkrat izpostavil zahteve Bruslja, ki opozarja na nujnost zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda. V nasprotnem primeru naj bi vladi preostalo le, da v plače poseže z interventnim zakonom. 

Komentarjev 6
  • ennanova 07:29 01.december 2014.

    Jugoslovansko obarvani zlati časiKako lahko ljudje danes govorijo o duhovnosti, če pa je povsem komercializirana? Kako lahko govorijo o poštenju, če pa je očitno, da se bolj splača plenilsko vedenje brez vsake vrednote razen pohlepnosti? Kako je še mogoče ...prikaži več razmišljati o vrednotah in …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1986-jugoslovansko-obarvani-zlati-casi

  • nostradamus 19:03 30.november 2014.

    iscemo miljone saj se ve kje so po raznih davcnih oazah ampak nobena vlada nima muda da ta denar pride nazaj vedno novi davki in rezanje v place tistih ki ze tako nimajo je dalec od prave resitve ni potrebno ...prikaži več biti ekonomist s temi rezi in novimi krediti le podaljsujemo agonijo vlada je tako kot vse prejsnje nesposobna zal pa v nasi drzavi politiko in banke vodijo lutke ki ne odgovarjajo za svoja dejanja denar pa se vedno odteka iz drzave

  • Tupamaros 18:58 30.november 2014.

    @maresem, Ne samo JS tudi volivci,ki te voluharje vedno in ponovo volijo.