Slovenija
9 ogledov

Cerar želi seznam ukrepov čez dva tedna

Miro Cerar, poplave twitter @MiroCerar
Na izrednem delovnem posvetu je vlada sklenila, da bo delovna skupina v dveh tednih pripravila seznam protipoplavnih ukrepov.

Premier Miro Cerar je po izrednem posvetu vlade napovedal, da bo ožja delovna skupina pod vodstvom ministrice za okolje Irena Majcen izdelala akcijski načrt protipoplavnih ukrepov do 27. novembra, v katerem bodo izpostavljene kritične lokacije, ukrepi in finančni načrt. Cerar je še napovedal, da se bo vlada potrudila iz proračuna za ukrepe nameniti dodatna sredstva. Koliko denarja bo na voljo, pa naj bi bilo znano do 27. novembra.

"V preteklih letih je bilo storjeno bistveno premalo na področju poplav," je še izpostavil Cerar, ki je že pred izrednim sestankom napovedal, da bodo konkretni preventivni ukrepi ena od prednostnih nalog vlade v prihodnjem letu. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, ki je bil minuli konec tedna kritičen do politike, je po koncu sestanka povedal, da "če bodo stvari potekale tako kot so se zmenili, potem se bo v nekaj letih protipoplavna varnost bistveno izboljšala".

Že četrte poplave letos

Državo so v tem tednu prizadele že četrte večje poplave letos. Na prizadetih območjih vlada vse večje nezadovoljstvo glede urejanja vodotokov, na pomanjkanje sredstev na tem področju pa že leta opozarja tudi stroka.

Močnejši nalivi in neurja, ki so Slovenijo zajeli sredi avgusta, so prizadeli predvsem Belo krajino, Dolenjsko, Posavje in Štajersko. Sredi septembra so zaradi močnega deževja močno narasle predvsem reke v vzhodni polovici Slovenije, ki so vzele tudi dve mladi življenji. Konec oktobra pa je neurje po prvih grobih podatkih na območju Poljanske doline povzročilo za več kot 30 milijonov evrov škode.

Komentarjev 3
  • Jagijagi1 06:55 10.november 2014.

    Preden bo Cerći se zbudo bo še nas zalilo!

  • Tupamaros 09:29 09.november 2014.

    Cerar odkriva toplo vodoTako je, kot se za butalistan spodobi

  • olaf 08:43 09.november 2014.

    Cerar, o ukrepih še razmišljamo, se pogovarjamo, potrebno si je vzeti čas in zadevo analizirati.Seveda bo potrebno za to še dobiti konsenz v koaliciji, ter ustrezno zakonsko, pravno in moralno zapisat.