Slovenija
152 ogledov

Cerkev in šola z roko v roki

Kristus Nino Verdnik
Verouk. Letos so vabila dobili kar v šoli. Je ravnatelj presegel pooblastila?

Zreče. “Ni normalno, da učitelji v šoli delijo vabila za verouk in pismo z nagovorom nadškofa Marjana Turnška. To ne sodi med šolske klopi,” nas je razburjen obvestil eden od staršev učenca Osnovne šole Zreče. Ravnatelj Ivan Olup je dejal, da “to ni nič takega”.

“Usluga cerkvi”

Ob začetku šolskega leta je bralčev otrok domov prinesel povabilo in prazno prijavnico za obiskovanje verouka po šoli.

“Naredili smo uslugo cerkvi, saj z njo dobro sodelujemo. Do zdaj ni bilo nobenih pritožb. Prijavnice so bile na voljo tistim, ki so jih želeli vzeti. Dvomim, da jih je katera učiteljica razdelila med otroke,” je Olup pojasnil za Žurnal. Dodal je, da večina njihovih otrok obiskuje verouk, zato v sodelovanju ne vidi nič spornega. “Eno leto smo imeli verouk celo v šolskih prostorih in v vrtcu, pa se takrat ni nihče pritožil. Zaradi dobrega sodelovanja smo jim brezplačno odstopili prostore,” je opisal.

Pred leti je bil proti

Župnik Simon Potnik iz Zreč je pojasnil, da so se letos za sodelovanje s šolo odločili na pobudo staršev. “Šli smo jim na roko, da so otroci dobili prijavnice v šoli,” je dejal in dodal, da se pred leti, ko je verouk potekal v šoli, s tem ni strinjal. “Bil sem proti, vendar sem na željo staršev popustil,” je povedal in dodal, da zato, ker verouk v župniji izvaja lažje in bolje.

Presegel pooblastila

Aleš Gulič, direktor Urada Vlade RS za verske skupnosti, pa je dejal, da je ravnatelj s tem, ko je dovolil oglaševanje verouka v šolskih prostorih, presegel pooblastila. “Pravila so zato, da se upoštevajo, in v šolskih prostorih je kakršnokoli oglaševanje prepovedano,” je še povedal za Žurnal.

Komentarjev 5
  • privat 12:43 02.oktober 2011.

    če je presegel pooblastila??' Kaj je z vami novinarji??? Presegel je vse...tudi mejo okusa ..

  • principiumnovum 11:48 02.oktober 2011.

    V Ljubljani je bil pred nekaj tedni primer, ko je policija ugotovila, da je ravnateljica iz blagajne enega vrtca ukradla za nekaj stotisoč evrov. In ne boste verjeli, ker ima tudi lokalna skupnost besedo pri tem, kdo bo ali ne ...prikaži več bo ravnatelj, ji je lblanski gradonaćelnik celo podaljšal pogodbo??? Podoben primer se je zgodil že dvakrat letos, eden u lblan. In tukaj berem komentarje enih pezdetov o neki pravni državi, o ustavi RS in ne vem kakšne nebuloze še... Vas motijo verniki, pa naj bodo to muslimani, judje, kristjani, pravoslavci... Enostavno sovražite verne ljudi, med drugim tudi cerkev, zato pa pišete svinjarije in so vas polna usta spoštovanja zakonov. Moja otroka vsak teden prineseta iz šole reklamne letake za razne potovalne agencije, računalniška podjetja, za sladkarije, "zdravo prehrano" in ne vem kaj še vse... Niti enkrat mi ni na kraj pameti padlo, da bi šla zaradi tega gnjavit ravnatelj, ministra ali novinarje, pa čeprav cela Slovenija ve za te stvari.

  • izRODEk 19:03 01.oktober 2011.

    jah,..saj ni kaj komplicirati. Ravnatelj je vedel, da tega ne sme oziroma, vsaj moral bi vedeti. Tako je jasno, da ga mora ministrstvo za šolstvo in šport sankcionirati po zakonu.Če kdo misli, da s tem kaj ni v redu, ...prikaži veču, naj to spremembo ustave uveljavlja v parlamentu.Sleherna toleranca od spoštovanja zakonov je odmik od pravne države. V Sloveniji je cerkev ločena od države in dolker se to ne spremeni, ravnatelj pač ne more in ne sme obveščati osnovnošolcev glede veronauka v šoli.