Slovenija
83 ogledov

"Cerkev mora najprej pomesti pred svojim pragom"

bogdan knavs paterbogdan.si
Frančiškan Bogdan Knavs je zaradi razočaranja nad bledim odzivom vrha slovenske Katoliške cerkve nad propadom njenih gospodarskih družb in oškodovanja vernikov v drugem javnem pismu škofe pozval k jasnemu opravičilu, kaznovanju krivcev ter poplačilu škode tudi na račun cerkvenega premoženja.

Kot javnosti uvodoma pojasnjuje duhovnik Bogdan Knavs, je na svoje prvo javno pismo resda prejel splošne odgovore Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, na njegovo drugo zasebno pismo z dodatnimi vpšrašanji pa od začetka marca do danes ni več prejel odgovora.

"Čutim moralno dolžnost, da vam znova pišem in izrazim mnenje, ki ga z menoj delijo tudi številni duhovniki in verniki, ki so mi v tem času pisali ali pa smo se osebno srečali, da namreč zgolj obžalovanje zaradi kršenja 'načel konzervativenga in varnega gospodarjenja,'... po našem globokem prepričanju vendarle ni dovolj."

Knavs je prepričan, da je bil bil zaradi "hudega ekonomskega pohlepa" pri vodenju cerkvenih gospodarskih družb Zvon 1 in Zvon 2, v kateri je imelo deleže in prihranke več desettisoč vernikov, storjen "greh zoper pravičnost."

"Sprašujem se, s kakšno moralno verodostojnostjo bosta komisija in z njo vodstvo Cerkve na Slovenskem stopala pred ljudi in godvorila o moralno in etično nesprejemljivih dejanjih v družbi, če ne bosta poskrbela za to, da se najprej pomete pred lastnim pragom," nadaljuje Knavs v pismu, ki ga je objavil tednik Družina.

Opravičilo vernikom in kaznovanje odgovornih

Vodstvo slovenske Cerkve poziva k moralnemu očiščenju, ki mora vsebovati javno priznanje krivde in opravičilo vernikom, kot tudi ugotavljanje odgovornosti vseh vpletenih posameznikov v skladu s cerkvenim pravom.

Knavs tudi predlaga vzpostavitev posebnega solidarnostnega sklada za poplačilo delničarjem, kamor bi se stekali osebni dohodki vpletenih, prav tako pa "je treba razmisliti, katere naložbe oin nepremičnine niso nujne za delovanje Cerkve in jih nameniti za vzpostavitev socialne pravičnosti. Prepričan sem, da da bi tem gestam pritegnile tudi redovne skupnostri, prav tako pa so tudi verniki pripravljeni pomagati, da se znova vzpostavi socialna pravičnost znotaj Cerkve. Toda najprej mora vrh dati zgled," je bil pater oster v zahtevah do Komisije za pravičnost in mir, posredno pa tudi do Slovenske škofovske konference, najvišjega organa Katoliške cerkve pri nas, ki ga vodi ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres.

Komentarjev 4
  • mia 16:24 30.april 2012.

    al škodo pa lahko dela?

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 00:14 30.april 2012.

    Cerkev kritizirajo samo tisti naivnezi, ki mislijo, da je v osnovi dobra.

  • nina 23:32 29.april 2012.

    CERKEV SE NIMA KAJ UKVARJATI S GOSPODARSTVOM ONA NAJ SE UKVARJA Z VERO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!