Slovenija
124 ogledov

Cerkev mora žrtvam duhovnika plačati odškodnino

Župnik Karl Jošt je umrl, še preden so mu izrekli sodbo. (Foto: Delo) Žurnal24 main
Cerkev je objektivno odgovorna za spolne zlorabe, ki jih zagrešijo duhovniki, je odločilo vrhovno sodišče.

Da morajo nadškofija, škofija in župnija plačati odškodnino žrtvi duhovnika Karla Jošta je sicer odločilo že nižje sodišče, a so se cerkvene ustanove pritožile, vrhovno sodišče pa je revizijo zavrnilo, poroča Delo. Gre za precedenčno sodbo, s katero se cerkveni organizaciji nalaga objektivna odgovornost za spolne zlorabe duhovnikov.

Ključno za odgovornost je učenje verouka

Vrhovni sodniki so menili, da je duhovnik pri poučevanju verouka s škofijo in nadškofijo tako funkcionalno povezan, da gre za delovno razmerje, kot ga je predvideval zakonodajalec. Gre namreč za poslanstvo v interesu cerkve in pod njenim vodstvom, zato so skupaj odgovorni za škodo.

"Odgovornost katere koli toženke ne izhaja iz položaja pokojnega kot župnika, ampak iz njegovega položaja osebe, ki je učila verouk," so po poročanju Dela še zapisali na vrhovnem sodišču.

Konec cerkvene arogance?

Rok Čeferin | Avtor: BoštjanTacol BoštjanTacol
Odvetnik tožeče stranke Rok Čeferin je v odzivu na sodbo za Delo dejal, da je z njo njihova stranka končno dobila zadoščenje za trpljenje, ki ji ga je s spolno zlorabo povzročil duhovnik. "Poudariti velja, da je bilo to trpljenje še večje zaradi odnosa cerkvenih oblasti do naše stranke, saj ji po zlorabi niso omogočile niti moralne niti materialne pomoči, temveč so le arogantno zavračale kakršnokoli odgovornost za nastalo škodo," je dejal.

Po Čeferinovem mnenju bodo tudi druge žrtve zlorab "na podlagi tega pomembnega precedensa vrhovnega sodišča lažje dobile pravično zadoščenje za svoje duševne bolečine".

Umrl pred koncem sojenja

Artiški duhovnik Karl Jošt je bil pred leti obtožen 16 nadaljevanih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost deklic, ki so jih starši pošiljali k verouku, zlorabe pa so se dogajale v prostorih župnišča, veroučne učilnice in spovednice. Ker je umrl pred koncem sojenja, mu krivde v kazenskem postopku niso dokazali, zato so se s tem vprašanjem ukvarjali v civilnem postopku, ki ga je leta 2007 sprožila ena izmed Joštovih žrtev.

Odškodnina je 80 tisoč evrov z obrestmi

Okrožno sodišče je dvakrat razsodilo, da je Cerkev odgovorna za župnikovo ravnanje in da mora žrtvi zaradi hudih duševnih bolečin in zdravstvenih težav, ki so posledica več let trajajoče spolne zlorabe in s katerimi se še vedno spopada zdaj odrasla ženska, plačati 80.000 evrov z obrestmi. Temu je novembra 2013 pritrdilo višje, zdaj pa še vrhovno sodišče.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dragec 15:01 20.januar 2016.

    Tepec neumni -pravim PEDOFIL

  • h3o 13:24 19.januar 2016.

    ja in kako veš da je posiljevalec desni???

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:49 19.januar 2016.

    To ni samo nelevičarsko in nedesničarsko. To je nehumano početje. Sploh ne gre za levi / desni. Gre za biti ali ne biti človek. Ta duhovnik je bil pošast. Ampak to ne pomeni da so vsi duhovniki pošasti in da ...prikaži veča so vsi desničarji brez srca. Ravno tako kot to ne pomen da so vsi begunci pošasti brez srca, pa da levičarji ne obsojajo posilstev beguncev. Treba je gledat ne glede na stran ampak na človeško plat. A si človek al si pošast?