Slovenija
58 ogledov

Cerkev: Na naše ljudi ne bomo pozabili

evangeličanska cerkev Saša Despot
Beguncem moramo pomagati, to je jasno načelo kristjanov, pravi škof Glavan. Gled pisma soboškega škofa, ki se sprašuje, ali je prav, da pomagamo neznancem pa ocenjuje kot "narobe razumljeno".

"Popolnoma jasno je načelo kristjanov in Cerkve, da moramo biti do beguncev odprti in jim pomagati," je danes dejal Andrej Glavan, predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in in novomeški škof Andrej Glavan.

"Ne bomo pa pozabili naših ljudi,"  hkrati zagotavlja Glavan. "Karitas se trudi, da ohranja tudi tisto delo, ki ga je prej opravljala, ne zanemarjamo ljudi, ki trpijo pomanjkanje," dodaja Alojzij  Cvikl, predsednik Slovenske karitas in mariborski nadškof.

Škofa sta predstavljala poglede Cerkve na begunsko problematiko, odzvala pa sta se tudi na nedavno pismo soboškega škofa Petra Štrumpfa, v katerem je svaril pred  islamizacijo Evrope ter med drugim zapisal, da je "karitativnost na način, kot jo peljemo sedaj, kanal za naše samouničenje".

"Migranti se bodo na koncu ustavili pri nas!"

Peter Štrumpf | Avtor: SŠK SŠK
Soboški škof Štrumpf v pismu, ki ga je na stranek SŠK objavil konec preteklega tednam, spomni na svojo spomladansko napoved po kateri se islamizacija Evrope lahko zgodi čez noč. "Izpolnjuje se moja slutnja! Avstrija in Nemčija grozita, da bosta zaprli meje, Slovenija pa nič! Mencavost je nelogična, razen če nekdo ponuja slovenski državi ogromno denarja, samo da sprejema migrante, tudi če jih druge evropske države več ne bodo. Migranti se bodo na koncu ustavili pri nas, tukaj zaživeli v vsem, kar nam bodo vsiljevali – od verskih do povsem nam nesprejemljivih življenjskih navad,” je zapisal Štumpf. 

"Nekatere zadeve je nekoliko priostril"

"Ko govorimo o begunski problematiki, je potrebno ločiti begunce in emigrante," meni tudi škof Glavan, glede škofa Štrumpfa pa, da je bil "narobe razumljen."

"Štrumpf je hotel, da bi ločili begunce, ki jim je treba pomagati in množico migrantov, ki so begunsko krizo izkoristili," pravi Glavan in ocenjuje, da je soboški škof, ko je opozarjal na določene nevarnosti "nekatere zadeve nekoliko priostril". Pojasnila glede svojega pisma je na spletni strani SŠK objavil tudi soboški škof, ki prav tako zdaj trdi, da v mislih ni imel beguncev, pač pa "umetno spodbujene migrante", ki ne skrivajo islamskega ekstremizma.

"Ne ločujemo in ne bomo ločevali"

"Ne ločujemo in ne bomo ločevali," pravi Cvikl zagotavljata, da Karitas na terenu pomaga vsem, s posebnim čutom pa družinam. "Ločitev je stvar države in ni naša naloga. Slovenija je le prehodna država,"  poudarja Glavan. 

dežurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 2
  • Filipka 11:22 03.november 2015.

    Točno tako! Ti pedof*lčki naj kar svoje sr*nje pojedo. Mi imamo svoje mnenje. Pomagat je treba beguncem!

  • erikkk 10:46 03.november 2015.

    v vi RKC si jkar dajte dušjajaz žal imam svoje mnenje ...