Slovenija
31 ogledov

Družinski zakonik: zapleti že prvi dan

RKC
1/2
Facebook/Kmapanja za vse družine
Prvi dan, prvi zapleti pri zbiranju podpisov za referendum. Krajevni urad v Mežici zaprt. V referendumsko kampanjo se je s svojo kampanjo vključila tudi Rimskokatoliška cerkev.

Med zbiranjem podpisov se v referendumsko kampanjo aktivno vključuje tudi Cerkev, ki poskuša svoje vernike prepričati, da podpišejo pobudo za razpis referenduma o družinskem zakoniku. "Vabimo vas, da od 1. septembra do 5. oktobra vsi skupaj ponosno izrazimo podporo za razpis tako imenovanega družinskega referenduma in se tudi javno zavzamemo za vrednoto družine," se glasi del poziva vernikom, na katerem so podpisani "Vaši škofje".

V Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so se pretekli teden odločili, da bodo s posebno molitvijo in spremnim besedilom podprli civilno-družbene organizacije, ki se v javnosti zavzemajo za vrednoto družine in pravice otrok. Za takšen način so se odločili, ker se ne strinjajo s spornim predlogom. "V besedilu smo vernike nezavezujoče povabili, da se z molitvijo in s podpisom zavzamejo za vrednoto družine in pravico vsakega otroka do očeta in matere ter tako podprejo pravico vseh državljanov, da se na referendumu opredelijo do družinskega zakonika. Za takšen korak smo se odločili zato, ker se ne strinjamo s spornim predlogom družinskega zakonika," je o vključitvi v kampanjo povedal tajnik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK Tadej Strehovec.

Zaradi letakov, ki jih je razdelila Cerkev, so se na družabnih omrežjih razvnele vroče debate. Šokiran je tudi gejevski aktivist Mitja Blažič. "Kar se mi zdi ključno pri cerkvenem pozivanju, naj ljudje oddajo podpis za referendum, je seveda med drugim tudi to, kako naj ljudje glasujejo na referendumu. Gre za zavajanje vernikov."

Zaprt krajevni urad v Mežici

Prvi dan zbiranja podpisov je sicer razjezil Mežičane. Na svojem krajevnem uradu niso mogli oddati podpisa za referendum. Zaprt urad je šokiral tudi poslanca Mira Petka, ki je na začasnega ministra za javno upravo Boruta Pahorja naslovil poslansko vprašanje, saj ga zanima, "kdo je upravnim enotam dal navodila, da se prvi dan zbiranja podpisov zaprejo krajevni uradi in državljankam ter državljanom onemogočijo, da bi še pred jutrišnjo sejo državnega zbora oddali svoj glas".

Po besedah vodje oddelka za notranje zadeve na krajevni enoti Ravne na Koroškem Marije Leskovec so urad zaprli zaradi težav s kadrom.

"Krajevnih uradov nimamo urejenih organizacijsko kot notranje, ampak kot metodo dela. Zgodi se, da včasih kadrov nimamo dovolj, v takšnem primeru krajane obvestimo, da bo tisti dan krajevni urad zaprt in da lahko vse zadeve opravijo na sedežu krajevne enote. Žal je do takšne situacije prišlo ravno danes ob začetku zbiranja podpisov. To nikakor ni bili namerno," nam je še povedala Leskovčeva in dodala: "Iz Ljubljane smo že dobili poziv, da moramo zagotoviti ljudi, ki bodo delali v uradu."

Komentarjev 15
  • lilihip 09:17 05.september 2011.

    obdavčite organizacijo cerkev pa bo proračun lahko končno zadihal malo!

  • TadeUs 14:55 02.september 2011.

    Glej ga zlomka. Pa saj človek ne more razumeti, da ta slovenska cerkev vtika nos in poziva verniki, k podpisovanju in glasovanju nečesa, kar sami niti popolnoma ne razumejo. Da ne bi delal krivico celotni cerkveni sliki, ni zanemarljivo pozabiti ...prikaži več koliko nedolžnih in čistih otroških teles je bilo skrunjenih v preteklosti, da sedanjosti niti ne omenjam. Draga slovenska Cerkev, ki se tako rada obeležuješ z veliko začetnico, začni ceniti otroška telesa, kajti ta niso za izživljanje potreb odraslih, marveč za učenje in sorazvijanje sveta. Ko boste dosegli to pri posameznikih, potem vtikajte nos v družinske vrednote. Čeprav sam nisem zagovornik zakona, si ne dovolim, da bi cerkvena oblast vtikovala nos v področja, katerim sama ni kos.

  • Marko Klemenčič 09:59 02.september 2011.

    Banda cerkvena! nacionalizirat spet vso njihovo imetje in naj živijo kot je bilo prvotno zamišljeno-v ponižnosti in siromaštvu!