Slovenija
102 ogledov

Cerkve na dražbi niso prodali

Slovenija 10.04.14, cerkev na drazbi, Kosaki, Maribor, foto: Nino Verdnik Nino Verdnik
Kupca za cerkev v Košakih še vedno ni, prihodnost cerkvenega objekta nejasna.

Potem ko smo na Žurnalu že aprila poročali o poskusu prodaje cerkvenega objekta v Košakih, ta še vedno ni prodan.

Na mariborskem okrajnem sodišču je bila danes razpisana že tretja in zaenkrat zadnja javna dražba, na kateri so na zahtevo družbe SCT v stečaju skušali prodati nedokončani cerkveni objekt v Košakih. Tudi tokrat zanimanja za nakup ni bilo, vplačana ni bila niti ena varščina.

Nedokončana cerkev stoji na zemljišču, ki so ga kupili tamkajšnji verniki, mariborska nadškofija pa je s podjetjem SCT sklenila poravnavo in mu za poplačilo neplačanih del odstopila nadomestno zemljišče v neposredni bližini cerkve.

Do sklenitve dogovora pa nikoli ni prišlo, saj so se banke upnice zaradi finančnih težav nadškofije usedle na zemljišče. Objekt je ocenjen na 1,676 milijona evrov, dolg do propadlega gradbinca pa znaša dobrih 665.000 evrov. Na tokratni tretji dražbi je bil objekt ponovno ponujen po izklicni ceni 838.000 evrov, a zanimanja tudi tokrat ni bilo.

Udeleženci javne dražbe so bili dolžni do pred tremi delovnimi dnevi položiti varščino v višini 167.600 evrov, a tega nihče ni storil. Ker je tretja dražba tudi zadnja, bo sodišče postopek izvršbe ustavilo. Nadaljnji postopki so odvisni od odločitve upnika SCT v stečaju, katerega predstavnikov pa na današnjem naroku na sodišču ni bilo.

Župnik upa tudi na pomoč vernikov

Košaški župnik Igor Novak pričakuje, da bo jeseni "vendarle prišlo do nekega pametnega dogovora" o prihodnosti njihove cerkve. "Še vedno razmišljamo o solidarnosti Cerkve na Slovenskem. To je prav gotovo edina pot, ki jo v tem hipu vidimo. Mislim, da bo Slomškov mesec pokazal neke konkretne sadove," je dejal ob današnjem odhodu s sodišča.

Podrobnosti ni želel izdati, povedal je le, da upa na pomoč škofij, redovnih skupnosti, župnij in vernikov. Predvsem slednji naj bi v zadnjem času pokazali veliko pripravljenosti na pomoč. "Dogovori so še v teku, kako bi to pravno rešili, kajti župnija ima zaenkrat še vedno blokirane račune. Morda bo šla zadeva v smeri ustanovitve neke fundacije ali ustanove," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.