Slovenija
199 ogledov

Na dražbi tudi prva cerkev

Slovenija 10.04.14, cerkev na drazbi, Kosaki, Maribor, foto: Nino Verdnik Nino Verdnik
Prvič v zgodovini. Zaradi dolgov mariborske nadškofije se nedokončana cerkev v Košakih prodaja za 1,7 milijona evrov. Rešitve. Župnik upa, da jo bodo odkupili cerkveni krogi. Drugih verstev objekt ne zanima.

"Gre za prvo prodajo cerkve v zgodovini Slovenije. Zadeva je za nas izjemno boleča," pravi župnik Košakov Igor Novak. Cerkev, ki so jo začeli graditi leta 2008, bo šla 9. maja na prvo dražbo. Izklicna cena je 1,7 milijona evrov, s tem pa bodo poskušali poplačati dolg v višini 600 tisočakov.

Namesto denarja zemljišče

"Zadeva se je zapletla zaradi gospodarske uprave mariborske nadškofije," razlaga Novak. Po tem, ko so župljani kupili zemljišče za cerkev, so za njeno gradnjo iskali izvajalca, ki v zameno za to ne bi pričakoval denarja, temveč bi bil pripravljen vzeti hektar veliko zemljišče v neposredni bližini cerkve. Na to je pristal zdaj že propadli gradbeni velikan SCT, a se transakcija nikoli ni zgodila, ker nadškofija zaradi drugih dolgov do bank upnic z zemljiščem ni mogla prosto razpolagati.

"Le Bog pozna kupca"

"Cerkve nismo zmožni odkupiti," so odkriti v mariborski nadškofiji. "Tega razpleta si gotovo nismo želeli, situacijo bi radi rešili pošteno, o tem, kako jo bomo rešili, pa se bo treba pogovoriti z različnimi stranmi," dodajajo. Ker se do zdaj ni prodajala še nobena cerkev, se njihove namembnosti še niso spreminjale. A na nadškofiji pravijo, da jo zdaj lahko kupi kdorkoli. "Težko je reči, ali se bo za nepremičnino kdo zanimal. Včasih že mislimo, da zadeva ne zanima nikogar, pa se dražitelj najde in obratno," pravijo na spletnem portalu Drazba.net. "Le Bog ve, kdo jo bo kupil," pa je v usodo vdan Novak.

Nove cerkve še rastejo

V pravoslavni in evangeličanski cerkvi ter pri Jehovovih pričah notranje težave rimokatoliške skupnosti ne želijo komentirati. Pri Jehovovih pričah pravijo, da jih nakup tega objekta ne zanima. Evangeličani načrtujejo le gradnjo cerkve na Primorskem, v Mariboru pa jo že imajo. "Novim gradnjam ekonomski položaj trenutno ni naklonjen. Odvisni smo od ljudi, zato moramo s takšnimi projekti počakati," menijo v Evangeličanski cerkvi. Tudi v Srbski pravoslavni cerkvi Slovenije pravijo, da jih mariborski objekt ne zanima, ker tam že imajo kupljeno zemljišče za novo cerkev, čakajo tudi na gradbeno dovoljenje za cerkev v Celju.

Zlate opeke za darovalce

V župniji Košaki še vedno upajo, da se bo odkup zgodil znotraj cerkvenih krogov. Novak pravi, da pogovori o tem potekajo, a podrobnosti javnosti ne more razkriti. "Še vedno pa zbiramo denar za cerkev, saj upanje ostaja," poudarja Novak. Župljani lahko tako darujejo več različnih oblik opek – otroško opeko tisti, ki dajo deset evrov ali več, družinsko za zneske, višje od sto evrov, železno za več kot 500 evrov, za najbolj pridne pa imajo zlato opeko za zneske nad 5.000 evrov. Novak dodaja, da so za cerkev denar prispevali po vsej Sloveniji in ne le v domači župniji.

Komentarjev 9
  • oltajmer 07:43 12.april 2014.

    preuredit v djamiju

  • siesta 11:50 11.april 2014.

    Jaz imam tudi na zalogi nekaj opek, če koga zanima.

  • mph 10:48 11.april 2014.

    Ti bi ta kip v Velenju torej rad zamenjal s kipom Majerju in nekdanjemu vrhovnemu poveljniku nacistov in domobrancev, t.j. Hitlerju?