Slovenija
23 ogledov

Cesarju, kar je cesarjevega

Dušan 
Mitrovič (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Vrednotenje. Izračunajte vrednost svoje nepremičnine, ki bo po novem osnova za plačilo davka.
Množično vrednotenje nepremičnin

Število nepremičnin: 6,5 milijona. Število lastnikov: 1,2 milijona

Rok za pritožbo: Če se z vrednotenjem nepremičnine ne boste strinjali, se lahko nanjo pritožite v dveh mesecih po prejemu izračuna.

Od danes si lahko na spletnih straneh Geodetske uprave Republike Slovenije (Gurs) izračunate, kolikšno vrednost država pripisuje vaši nepremičnini. Uradne izračune boste v poštne nabiralnike sicer dobili septembra, za morebitne pritožbe pa bosta na voljo dva meseca.

Kako izračunati vrednost?
Z malce truda in spretnosti lahko na spletni strani 
http://e-prostor.gov.si najdete navodila za natančen izračun vrednosti svoje nepremičnine, okvirno ceno pa vam Gursov portal izračuna s klikom na lokacijo nepremičnine. Te so sicer razdeljene v 21 skupin (stanovanja, hiše, garaže, lokali in drugo). Vrednost, ki vam jo ponudi računalnik, je cena, ki temelji na kupo-prodajnih poslih v zadnjih nekaj letih na tistem območju.

Pristojne službe bodo lastnikom nepremičnin avgusta najprej poslale informativne brošure, septembra in oktobra pa bodo sledila obvestila o izračunani vrednosti nepremičnin.

Prispevne stopnje si lahko ogledate tukaj

Gursovi popisovalci so med decembrom 2006 in avgustom 2007 popisali podatke o 6,5 milijona nepremičninah v lasti 1,2 milijona lastnikov. Množično vrednotenje je zdaj v sklepni fazi. Pripravljalci projekta upajo, da bo podatke na spletu preverilo čim več lastnikov, septembra pa pričakujejo utemeljene ugovore in pritožbe.

Kaj pa davek?

Model vrednotenja nepremičnin temelji na podatkih realiziranih kupo-prodajnih poslov v zadnjih petih letih.
Dušan 
Mitrovič 
z Gursa

Osnova za odmero davka bo 80 odstotkov vrednosti nepremičnine, ki vam jo bo določila država. Določanje davčnih stopenj bo v pristojnosti občin. Če bodo obveljale tiste, ki jih kot izhodišče določa zakon, bo davek na nepremičnine dejansko nižji od dajatev, ki jih nadomešča. Toda to, da lokalne skupnosti davčnih stopenj v prihodnjih letih ne bodo dvignile, je le malo verjetno, ocenjujejo poznavalci.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.