Slovenija
764 ogledov

Cesta na Ljubelj bo zaprta vsaj mesec in pol

PGD Podljubelj
Po prvih ocenah bodo morali sanirati okoli 450 metrov brežine.

Cesto Tržič-Ljubelj je v nedeljo zasul skalnati podor, zaradi česar bo cesta za promet predvidoma ostala zaprta mesec in pol, so sporočili z direkcije za infrastrukturo. Po prvih ocenah bodo morali sanirati okoli 450 metrov brežine, za kar bo potreben milijon evrov. 

Skalnati podor je cesto, ki velja za eno pomembnejših povezav med Slovenijo in Avstrijo, zasul na dolžini približno 100 metrov, zaradi nevarnosti dodatnega zdrsa materiala pa so jo pristojni zaprli za promet. Kot so pojasnili na direkciji, se podorno žarišče nahaja približno 200 metrov nad cesto, porušilo pa se je od 25 do 35 kubičnih metrov materiala.

 | Avtor: PGD Bistrica pri Tržiču PGD Bistrica pri Tržiču

Predstavniki direkcije za infrastrukturo, koncesionarja in civilne zaščite so se po ogledu lokacije skalnega podora odločili, da se cesto zapre, saj je na žarišču vidna razprta razpoka ter kar nekaj kritičnih mest. Po tako obsežnih podorih običajno prihaja do relaksacije brežine, zaradi česa so možni še dodatni odlomi in zdrsi materiala, so sporočili iz direkcije.

Cesta bo zaradi nevarnosti dodatnih porušitev ostala zaprta za promet. Obvoz je možen čez karavanški predor in preko prelazov Korensko sedlo in Jezersko. "Cesta je zaprta, ker je to nujno potrebno zaradi varnosti," so sporočili s Policijske uprave Kranj. Voznike, pešce in kolesarje prosijo, naj pri vožnji upoštevajo obveznosti in omejitve. Hkrati pozivajo, naj na območje plazu ne hodijo radovedneži in planinci.

Na direkciji so napovedali, da bodo danes oziroma v torek izvedli aerofotogrametrijo celotnega območja ter geodetski posnetek brežine, po opravljeni analizi in inženirsko-geološki presoji, ki bo narejena v prvem tednu po praznikih, pa bo lažje določiti obseg sanacije ter rok, do kdaj bo možno znova sprostiti promet.

Vodja vzdrževanja cest v družbi za upravljanje investicij DRI Pavle Hevka, ki je danes na kraju podora pod Ljubeljem podal izjavo za medije, je povedal, da si je geolog že ogledal teren, v torek pa pride še geodet. "Na podlagi geodetskega posnetka bomo odločali o tem, ali bo cesta začasno mogoče lahko celo prevozna že prej sanacijo," je dejal in pojasnil, da morajo zadevo najprej preučiti in če bi se pokazalo, da bi lahko z minimalnimi ukrepi lahko vzpostavili varno prevoznost, bodo to tudi storili. Tako bi bila morda lahko cesta izmenično enosmerno prevozna že po praznikih.

Interventna prevoznost ceste za gasilce, reševalce, policijo in cestno službo je bila z umikom manjših skal sicer vzpostavljena že v nedeljo, tako da so omogočili rešitev 30 vozil, ki so ostala ujeta med podorom in Ljubeljem. Vendar zaradi nevarnosti novega podora cesta za uporabnike ostaja zaprta, če se kdo vseeno odpravi po njej, to stori na lastno odgovornost, saj je promet prepovedan, je opozoril Hevka.

Župan državo poziva, naj ukrepa

Zaprta cesta predstavlja problem predvsem za domačine. Kot je povedal tržiški župan Borut Sajovic, na tem delu živi med sedem in 10 ljudi, še nekaj ljudi pa na vrhu Ljubelja dela. Prebivalcem so danes zjutraj z nadzorom brežine omogočili varni transport domači podljubeljski gasilci, je povedal župan.

"Z današnjim dnem pa si želim, da bi vso logistiko prevzela država in da bodo ne glede na praznike preverili skalno gmoto Begunjščice in cesto v najkrajšem možnem času odprli ter potem tudi sanirali," je izpostavil Sajovic in spomnil, da so, čeprav gre za državno cesto, občinska civilna zaščita in dve prostovoljni gasilski društvi prvi poskrbeli za zavarovanje kraja in čiščenje. Hevka pa je poudaril, da se je takoj odzval tudi koncesionar.

Da bodo območje sanirali s popravilom vozišča in ograje ter zavarovanjem približno 450 metrov brežine, naj bi trajalo predvidoma mesec in pol. Hevka je povedal, da načrtujejo ureditev močne podajno lovilne ograje, zato je tudi ocenjena vrednost investicije okoli milijon evrov.

Video posnetek Slovenija Posledice: Še vedno nevarno, ves čas se sliši proženje kamenja

Župan Sajovic je sicer pojasnil, da so na tem območju podorov vajeni. Tako je denimo prejšnji mesec skala, ki je privalila po pobočju, priletela v gostinsko-stanovanjski objekt v Podljubelju. "Ključno je, da ob takih trenutkih ohranimo preudarnost in mirnost, da ukrepamo hitro in učinkovito in kar je najpomembnejše, da tudi tokrat ni bilo nobene žrtve," je izpostavil.

V nedeljo je vreme botrovalo težavam v prometu še na nekaterih drugih območjih Gorenjske. Sneg je povzročal težave na Jezerskem, Pokljuki, Sorici, Krnici, Korenskem sedlu in Ratečah. Zaradi kamenja na cesti je bil promet oviran na cesti Koritno - Lesce in na Jezerskem, med Bohinjsko Bistrico in Jereko pa je promet obstal zaradi podrtega drevesa čez cesto, so pojasnili na Policijski upravi Kranj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.