Slovenija
20 ogledov

Cesta nujna že včeraj

Vlačič in Brunskoletova sta zbranim pojasnjevala načrte v zvezi z gradnjo in obn Žurnal24 main
Bela krajina. Državne ceste so v slabem stanju, denarja za njihovo obnovo pa ni.

Vinica. “Verjamemo, da je tretja razvojna os rešitev, ampak ta ni tako blizu, mi danes še ceste nimamo,” so Belokranjci izpostavili na javni tribuni z ministrom za promet Patrickom Vlačičem. Opozorili so na katastrofalno stanje nekaterih cest in izpostavili prometni infarkt v Vinici, ki se zgodi v turistični sezoni zaradi kolone vozil, ki čakajo na prehod čez mejo. “Denarja imam toliko, kolikor mi ga da država. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da bomo naredili čim več,” je odgovoril Vlačič.

Najprej predor
Za odsek tretje razvojne osi od Novega mesta do Malin je v izdelavi idejni projekt, ki bo predvidoma razgrnjen julija 2011, je povedal minister. “Kar po zdajšnji zakonodaji pomeni še najmanj od šest do devet mesecev, da je sprejet, potem pa se cesta hitro začne graditi,” je razložil.

8 milijard evrov bi po Vlačičevih besedah potrebovali za ureditev vseh državnih cest.

Za odseke Maline–Metlika, Maline–Črnomelj in Črnomelj–Vinica pa pripravljajo študijo različic. Vsi trije belokranjski župani so v zvezi s tretjo razvojno osjo na vlado naslovili pismo z zahtevo, naj se prioritetno začne graditi predor pod Gorjanci, pa je povedala Renata Brunskole, metliška županja in poslanka v državnem zboru.

Odvisno od rebalansa
Belokranjce skrbi tudi tako imenovana partizanka, od katere je odvisen predvsem razvoj črnomaljske in semiške občine. Vlačič je zatrdil, da obnova na delih poteka, skrbi pa ga rebalans državnega proračuna. “V državi imamo približno šest tisoč kilometrov državnih cest. Vsakokrat, ko mi pri rebalansu vzamejo nekaj milijonov, moramo sekati določene projekte,” je pojasnil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.