Slovenija
15 ogledov

Ceste načenjajo živce

Žurnal24 main
Promet. Ptujska cesta še vedno delno zaprta, cesta pod Meljskim hribom bo odprta najverjetneje čez tri leta.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


Maribor. Stanovalcem in trgovcem ob Ptujski cesti počasi popuščajo živci. Cesta, ki se obnavlja že več kot eno leto, naj po njihovih informacijah ne bi bila končana do roka, to je do jutri, 31. oktobra.

Prebivalci bi odškodnino
Nič ne kaže na to, da bodo cesto dokončali. Zaradi te obnove, ki se vleče kot jara kača, imamo že mesece povsem spremenjeno življenje. Ko bomo zahtevali odškodnine, nas bodo pa debelo gledali,” je povedala bralka, ki živi ob Ptujski cesti. Dodala je, da ji ni jasno, zakaj kljub sončnemu vremenu obnovitvena dela izvaja le nekaj delavcev.

5,7 milijona evrov je ocenjena projektantska vrednost gradbenih del na novi cesti pod Meljskim hribom.

Niso podaljšali roka
Da so se dela zavlekla, so nam potrdili na Direkciji RS za ceste (DRSC), ki upravlja Ptujsko cesto. Vendar so dodali, da izvajalcu gradbenih del, Cestnemu podjetju Maribor (CPM), ne bodo podaljšali roka. “Izvajalec nas je z dopisom zaprosil za podaljšanje roka, vendar mu ga nismo podaljšali. Cesta namreč predstavlja vpadnico v Maribor, je prometno zelo obremenjena in jo zato na DRSC obravnavamo v prvem prioritetnem rangu. To pomeni, da zaključek del zahtevamo v skladu s pogodbenim rokom,” je za Žurnal pojasnila Nina Rangus z DRSC. Povedali pa so še, da za prebivalce ob Ptujski cesti odškodnina ni predvidena.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zamik del za 11 dni
Albin Vajngerl iz CPM pa pravi, da dela do 31. oktobra ne bodo dokončana. “K temu, da zamujamo, so pripomogli slabo vreme, stavka javnih uslužbencev in druge okoliščine. Cesta bo dokončana in odprta v četrtek, 11. novembra, prej ne gre,” je dejal. Ali bo moralo podjetje zaradi zamude plačati kazen, še ni želel povedati.

Zaprta že 24 let
Veliko razburjenja pa med Mariborčani vedno znova povzroča cesta pod Meljskim hribom, ki je že 24 let edina zaprta državna cesta, upravlja pa jo DRSC. “Že kot poslanec sem se zavzemal, da se ta cesta znova odpre. Zdaj so nam zagotovili, da bi bila lahko zgrajena v treh letih. Izgradnjo bo sofinancirala občina,” je pojasnil Franc Kangler, župan Maribora.

Kot smo izvedeli, je DRSC za cesto pod Meljskim hribom letos pridobila zemljišča, potrebna za gradnjo, in gradbeno dovoljenje za gradnjo galerije. Letos je bil izveden tudi razpis za izvajalca gradbenih del. “Če ne bo vložen zahtevek za revizijo, bi lahko v kratkem sklenili pogodbo z izvajalcem. Predvideni rok dokončanja del je 39 mesecev od podpisa pogodbe,” je dodala Rangusova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.