Slovenija
16 ogledov

Ceste očiščene, pločniki ne

Na cestah po vsej državi so posipne in plužne skupine. (Foto: bralec Aleks)
1/2
Žurnal24 main
Zjutraj je bil zaradi sneženja po večini države promet nekoliko oviran, zdaj so se razmere že umirile. V videoprispevku si oglejte, kako so očiščeni ljubljanski pločniki.

Vozniki, vozite previdno, upoštevajte varnostno razdaljo in prilagodite hitrost voznim razmeram. Na cestah so posipne in plužne skupine.

Če boste vozilo na cesto zapeljali neočiščeno, vas lahko policisti oglobijo s 120 evri. 400 evrov pa boste morali odšteti, če bi zaradi neočiščenega avtomobila ovirali ali onemogočali promet.

Očistite vozilo!
V zasneženih jutrih, kot je bilo današnje, se je treba na pot odpraviti pravočasno. Nekaj časa si je treba vzeti tudi za čiščenje vozila.

Zakon določa, da na vozilu ne sme biti snega ali ledu, ki bi lahko vplivala na vozne lastnosti ali pa bi se raztresala z vozila.

Dobro očistite tudi stekla in vzvratna ogledala.

Na urgenci  brez posebnosti
Na ljubljanskem UKC so nam povedali, da zaradi snega niso imeli povečanega števila pacientov. Po besedah zdravnika Martina Tonina so poškodbe, ki so največkrat povezane s snegom, zvini gležnjev, udarci, zlomljena rebra, podplutbe, odrgnine in tudi pretresi možganov, ko pride do zdrsov in padcev.

''Prometne nesreče sicer so, vendar so zaradi previdne vožnje poškodovani predvsem avtomobili, ni pa hujših poškodb oseb,'' je dodal Tonin. 


V Ljubljani je v zadnjih 24 urah zapadlo okoli 12 centimetrov snega. 41 posipnih in plužnih enot je poskrbelo, da so ceste po prestolnici splužene, pločnike, pešpoti in kolesarske steze pa še vedno čistijo. Gorenjsko je pokrila približno 15-centimetrska snežna odeja, največ v okoliči Škofje Loke. Od pol tretje ure zjutraj je bilo na Gorenjskem na delu okoli 50 plužnih in posipnih enot.

Primorci, ne pozabite na opremo
Razmere se tudi na cestah umirjajo.

Zjutraj so nam na Prometno-informacijskem centru za državne ceste povedali, da so bile vozne razmere na Gorenjskem in Štajerskem dokaj normalne, nekaj več časa pa sta bila plundra in sneg na dolenjski in primorski avtocesti. 

Posebno opozorilo velja Primorcem, saj morajo tudi oni v zimskih razmerah imeti potrebno opremo.

Prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike je še vedno na cesti Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta.

 

 

 

Najbolj aktualne vremenske podatke si oglejte na vreme.net.

Do popoldne bodo padavine ponehale
Že dopoldne bodo padavine slabele in do popoldneva večinoma ponehale. Najvišje temperature bodo okoli 0, na Goriškem in ob morju od 4 do 8 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno oblačno, predvsem v južni polovici Slovenije se bodo občasno pojavljale večinoma rahle padavine. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do -1, na Primorskem od 0 do 4, najvišje dnevne od -1 do 2, na Primorskem do 9 stopinj Celzija.

Snežinke bodo znova plesale v petek
Novo sneženje pa se nam znova obeta v petek. Ob morju in po nižinah Primorske bo deževalo, drugod večinoma snežilo. Popoldne bo tudi po nižinah v notranjosti sneg marsikje prehajal v dež. Ob morju bo pihal jugo. V soboto bo oblačno s padavinami, po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. Na Primorskem bo prehodno zapihala burja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.