Slovenija
78 ogledov

Ceste so spolzke, vozite previdno!

sneg žled zima drevje poledica Bralka
Ceste so zelo spolzke, zaradi kombinacije padavin in nizkih temperatur pa ponekod tudi poledenele ali zaledenele‎. Vozite počasneje in upoštevajte večjo varnostno razdaljo. Spolzko je lahko tudi na pločnikih, zato bodite previdni tudi pešci.

Zaradi nizkih temperatur so lahko ponekod ceste zelo spolzke, zaradi kombinacije padavin in nizkih temperatur pa ponekod tudi poledenele ali zaledenele. Megla v pasovih ponekod na Primorskem in Dolenjskem zmanjšuje vidljivost. Na prometno-informacijskem centru svetujejo previdno vožnjo. 

"Apeliramo na vse voznike, naj vozijo zelo previdno, upoštevajo večjo varnostno razdaljo, izogibajo naj se sunkovitim manevrom, pred in v ovinkih naj zmanjšajo hitrost in pazijo pri vožnji po klancih navdol in podobno," pravi Maja Ciperle Adlešič iz PU Ljubljana. "Poledenele  so tudi površine pešcev, zato velja previdnost tudi zanje."

Policisti so bili obveščeni tudi že o prometnin nesrečah, in sicer na ljubljanski južni obvoznici na razcepu Malence, kjer je iz smeri Dolenjske proti južni obvoznici zaprt prehitevalni pas. Zaradi prometne nesreče poteka promet izmenično enosmerno pri Solkanu na glavni cesti Nova Gorica Tolmin. 

Kakšno bo vreme?

Vremenoslovci napovedujejo, da se bodo padavine od zahoda postopno razširile na vzhodno Slovenijo. "Po nižinah v notranjosti Slovenije bo deževalo, sredi dneva in popoldne pa bo dež od severa prešel v sneg, razmere bodo zimske," pravijo pri Agenciji za okolje. "Popoldne bo zapihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Jutranje temperature bodo od -2 do 5, ob morju okoli 7, popoldanske od -3 do 2, ob morju do 9 stopinj Celzija."

Ponoči bodo padavine slabele in postopno ponehale, najkasneje na jugu in vzhodu države. "Jutri bo sprva zmerno do pretežno oblačno, med dnevom pa se bo delno razjasnilo," napovedujejo pri Arso. "Čez dan bo ponekod zapihal zahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo okoli -5, v Gornjesavski dolini do -10, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od -3 do 3, ob morju do 7 stopinj Celzija."

V nedeljo spet hladneje

V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, spet bo hladneje. "Zjutraj bo ponekod po nižinah megla, na Primorskem bo pihala šibka burja," pišejo pri Arso. "V ponedeljek kaže na delno jasno vreme. Popoldne bo oblačnost naraščala. Burja se bo nekoliko okrepila."

V ponedeljek padavin predvidoma še ne bo, od torka do sobote pa bo občasno snežilo. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, vetrovno bo tudi drugod po državi. Mrzlo bo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Donat Goricar 15:48 13.januar 2017.

    Ni verjetno, ker mu tega nihče ne plača.

  • Donat Goricar 15:47 13.januar 2017.

    Morebiti poledenelost pomeni led samo po površini, zaledenelost pa še kaj več, v globino. Kdo bi to vedel, razen morda pisca. To, o številu besed oziroma dolžini članka si točno "trofo".

  • Donat Goricar 15:43 13.januar 2017.

    Morda so bile mišljene površine, kjer hodijo večinoma pešci in je tu in tam parkiran kakšen avto, saj osebno nisem videl nobenega trdega oziroma poledenelega pešca, niti po nosu ali ušesih ne. Jebeš novinarje!