Slovenija
29 ogledov

Ceste splužene, težave s pločniki

V torek popoldne in v noči na sredo bo sneženje ponovno zajelo večji del Sloveni
1/36
Žurnal24 main
Sneženje je ponoči prenehalo, na delu so zimske službe. Zaradi snega so nekatere ceste zaprte.

V večjem delu Slovenije je ponoči prenehalo snežiti, največ snega pa je zapadlo na Notranjskem, Kočevskem, v hribih severne Primorske, Idrijskem hribovju ter hribovju zahodno od Ljubljane. Na cestah so plužne skupine zimske službe, zato je potrebna dodatna previdnost in strpnost za volanom.

Ceste splužene, težave s pločniki
"Ceste v mestnem predelu Ljubljane, pa tudi drugje, so splužene. Ko se bodo ljudje vračali iz služb, bodo ceste popolnoma očiščene. Pločnike še čistimo, saj je sneg težak in imamo težave. S čiščenjem smo začeli ob dveh zjutraj in predvidevamo, da bodo pločniki očiščeni tekom dneva," nam je pojasnil Stanko Petrič, izvršni direktor Cestnega podjetja Ljubljana za nizko gradnjo.

Včeraj okoli 21. ure je prišlo do krajše, 20-minutne prekinitve dobave električne energije na področju Broda.
Danes ponoči ob 3.30 je prišlo do okvare kablovoda in s tem do prekinitev električne energije za odjemalce na področju pod gradom. Ponovna oskrba z električno energijo je bila vzpostavljena po približno eni uri.

Vso noč so plužili tudi na Primorskem. "Naše ceste so splužene in posute, ponekod na cestah pa je ostalo še nekaj snega. S pluženjem smo začeli v nedeljo ob enajsti uri dopoldne, plužimo pa še na Postojnskem, ker je ponekod pihalo in delalo nanose. Pomembno je, da so vse ceste odprte in je do vseh vasi omogočen dostop," je povedal vodja vzdrževalcev pri Cestnem podjetju Koper Karlo Šturm.

Izgubljali tla pod nogami
Na urgentnem kirurškem bloku je bilo v zadnjih dveh dneh zaradi poslabšanja vremena oskrbljenih več kot 10 pacientov. "Naši zdravniki so oskrbeli predvsem naslednje poškodbe: udarce, rane, zlome kolkov in zapestij. Zdravniki iz urgentnega kirurškega bloka svetujejo, naj bodo predvsem starejši izjemno previdni in naj kakšen dan raje ostanejo doma, dokler se vremenske razmere ne umirijo," so sporočili iz UKC Ljubljana.

Največ snega na Notranjskem in Gorenjskem
Po napovedih agencije za okolje naj bi v noči z nedelje v vzhodni Sloveniji zapadlo od 10 do 20, drugod po Sloveniji pa 20 do 40 centimetrov snega. V nedeljo je sicer največ snega zapadlo na Kočevskem, Notranjskem ter Gorenjskem, kjer je bilo približno 40 centimetrov snega. Nekaj manj snega je zapadlo na Štajerskem, najmanj pa ga je bilo v vzhodni Sloveniji. Sneženje je konec tedna povzročilo precej težav v prometu, zlasti zaradi zdrsov tovornih vozil in prometnih nesreč, pa tudi zato, ker se je pod težo snega na ceste prevrnilo več dreves.

Burja na Primorskem bo danes ponehala, v vzhodnih krajih se bo delno razjasnilo, občasno bodo še rahle padavine. Meja sneženja bo na okoli 600 metrov nadmorske višine. V torek popoldne in v noči na sredo bo sneženje ponovno zajelo večji del Slovenije, le na Primorskem bo deževalo, pihala bo tudi burja. V četrtek bo še nestalno vreme z občasnimi padavinami.

Megla spet povzroča težave
Na dolenjski avtocesti megla v pasovih zmanjšuje vidljivost med Drnovim in Obrežjem.

Kaj narediti, če se zaradi megle zmanjša vidljivost? Kako se voziti v primeru poledice.

Zaradi snega na cestišču je za priklopnike in polpriklopnike prepoved na cestah Kobarid–Bovec ter Ajdovščina–Col–Črni vrh–Godovič. Zaradi podrtih dreves bo do 12. ure zaprta cesta Novo mesto–Metlika med Jugorjem in Dolami. Obvoz je urejen po cesti Metlika–Črnomelj–Ručetna vas–Jugorje. Prav tako je zaradi snežnega plazu zaprta cesta Čepovan–Most na Soči.

Promet se povečuje v smeri večjih mest ter na mestnih obvoznicah. Zgoščen promet je predvsem na štajerski avtocesti od Domžal proti Ljubljani in na cestah od Škofljice in Medvod proti Ljubljani.

Prevoznost prelazov

  • Cesta čez Vršič je zaprta
  • Na cestah čez Korensko sedlo, Jezersko in Ljubelj so obvezne verige.
  • Cesta čez prelaz Jezersko je za tovorna vozila nad 7,5 tone zaprta na avstrijski strani.
  • Na avstrijski strani je zaprta cesta čez Pavličevo sedlo.
  • Za tovorna vozila je zaprta cesta na hrvaški strani mejnega prehoda Petrina.


Čakalna doba je na mejnem prehodu za tovorna vozila pri vstopu na Obrežju eno uro in 20 minut.

rediti, če se zaradi megle zmanjša vidljivost? Kako se voziti v primeru poledice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.