Slovenija
29399 ogledov

Četrti najbogatejši Slovenec ima stokrat več premoženja kot lani

denar euro bankovci bankovec
Sto najbogatejših Slovencev je še povečalo svoje premoženje.

"Stoterica najbogatejših Slovencev je težja za 15 odstotkov oziroma za nekaj več kot milijardo evrov in je tako z 8,1 milijarde najpremožnejša doslej. Skok je sicer za spoznanje manjši kot lani, vseeno pa precejšen glede na pocenitve na delniških trgih," pojasnjujejo pri Finance Manager, kjer tudi letos objavljajo lestvico 100 najbogatejših Slovencev

Na vprašanje, zakaj je skok manjši kot lani, odgovarjajo, da se razlog skriva v ogromnih lanskih dobičkih, "ki so glede na lanske izjave in napovedi pogosto presenečenje, hkrati pa v številnih podjetjih v lasti najpremožnejših trdijo, da jih bodo letos ponovili ali presegli. Poleg tega gre za podjetja, ki so zaradi trdnih bilanc bolj odporna proti oteženim razmeram – številna so praktično brez dolga, imajo dober položaj na trgu in velike dobičkovne marže".

Da se je posameznik uvrstil na lestvico sto najbogatejših Slovencev, je moral imeti več kot 33,3 milijona premoženja, medtem ko je bilo lani za uvrstitev "dovolj že" 27,7 milijona evrov. "Kot zanimivost omenimo, da smo našteli približno 200 posameznikov s premoženjem, večjim od 20 milijonov evrov," dodajajo. 

Dva novinca in 12 povratnikov

"Na letošnji lestvici je največji skok, v prvo peterico, naredil Boštjan Bandelj s svojim trgovcem z emisijskimi kuponi Belektron, ki je lani ustvaril kar 77,8 milijona evrov čistega dobička. Bandelj se je podal tudi v energetiko in takih, ki znajo izkoristiti priložnosti evropskega energetskega prehoda, je na lestvici še več," so zapisali. 

Manj kot v preteklih letih je na lestvici novincev in povratnikov. V preteklih dveh letih so namreč takih zabeležili rekordno veliko. 

Nov obraz na lestvici je Štefan Kukman, 17-odstotni lastnik podjetja CargoX. Omenjeno podjetje prebija led s kriptorešitvijo v konservativni logistični panogi. Lani so imeli približno 10 milijonov evrov dobička, letos napovedujejo, da ga bodo potrojili. Kukmanovo premoženje je ocenjeno na 36,2 milijona evrov. 

Na lestvici sta novinca lastnika podjetja Kronoterm, ki razvija in proizvaja toplotne črpalke, Bogdan Kronovšek in njegova sestra Nataša Besednjak. Pri Financah Managerju podjetje vrednotijo na 39,6 milijona evrov. 

Na lestvici pri večini podjetnikov velik del premoženja pomeni lastništvo v podjetju, narašča pa število tistih, ki so na lestvici zaradi kupnin. Med njimi so letos Joc Pečečnik (Interblock), Ivo Boscarol in njegova hči Anastasia Taja (Pipistrel) ter zakonca Mojca in Tomaž Čebašek (Vasco).

Na lestvici so tudi trije naši uspešni športniki, ki nastopajo v ameriških profesionalnih ligah. Goran Dragić z ocenjenimi 69,8 milijona evrov zaseda 31. mesto na lestvici. Po oceni Finance Managerja se je za 20 milijonov evrov povečalo premoženje Luke Dončića, na 49,8 milijona evrov (54. mesto), peti najbolje plačani hokejist v zgodovini NHL Anže Kopitar pa s 43,3 milijona evrov zaseda 68. mesto.

Na vrhu lestvice ostajata Iza Sia in Samo Login. "Ker sporočata, da sta se zasebno razšla, njuno premoženje vodimo ločeno. Kot izhaja iz zadnjih dostopnih podatkov, sta bila pred prodajo enakomerno zastopana v lastništvu Outfita7, posledično si prvo mesto delita," pojasnjujejo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • jakec1575 19:44 24.november 2022.

    Bostjan bandelj ni.nic ustvaril. Ni pececnik, ni pipistrel. Pobral je po tleh ponujeno. Je obogatel. Ni pa nic ustvaril

  • lojs 18:29 24.november 2022.

    je možno, da bi uspešni milijonar se obranil medijem, ki bi radi zgodbo ... ja, je možno in obstajajo banke in otoki in pičke in vse obstaja ... ne vem. navalite na njih ... kaj bi zdej radi od "najbogatejšega" ...prikaži več osebke .. jest sem bogat

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 16:00 24.november 2022.

    Milijoner je tisti ki zna skromno živeti ,sploh če ima vsega dovolj.Nekaterim pa ta denar vžge v glavo in potem se počutijo neumrljivo in takšne je težko prebavljat