Slovenija
14 ogledov

Četrtine ni želel nihče

Potem ko je Vegrad AM marca lani za tretjino znižal cene menda 230 neprodanih st Žurnal24 main
V ljubljanski izdaji Žurnala24. Celovški dvori. Vegrad AM je le 78 stanovanj prodal individualnim kupcem.

Individualni kupci stanovanj v Celovških dvorih še niso prevzeli, je povedal stečajni upravitelj Vegrada AM, odvetnik Bojan Klenovšek. Tako kot 85 stanovanj, ki so jih v poplačilo prejeli podizvajalci, so tudi ta obremenjena vsaj s hipoteko Nove Ljubljanske banke, nekatera med njimi pa tudi s hipotekami drugih bank.

Klenovšek tako še ne ve, kakšen dogovor bo sklenil s temi kupci, torej ali bodo stanovanja, za katera so plačali aro, kupili ali ne. Ne izključuje možnosti, da kot stečajni upravitelj odstopi od pogodb, že vplačane are pa bi se vključile med stroške stečajnega postopka in vrnile kupcem.

Za zdaj prav tako ni mogel napovedati, ali bo cena teh stanovanj nižja od tiste, za katero so se kupci dogovorili v času plačila are. To se je namreč večkrat omenjalo po znižanju cen stanovanj v Celovških dvorih na okoli dva tisoč evrov za kvadratni meter. Z znižanjem je želel Vegrad AM pritegniti kupce in prodati preostanek stanovanj.

Nadstandarda ne bo
Neprodanih je ostalo 227 stanovanj, ki so večinoma nedokončana. “Delamo predračun za dokončanje teh stanovanj, ki so bila sicer mišljena kot nadstandardna, vendar bi jih dokončali kot standardna,” je dejal Klenovšek.

Dodal je, da bo v stečajnem postopku zagotovo lažje prodati dokončana kot nekončana stanovanja. Kakšna bo cena kvadratnega metra v teh stanovanjih, Klenovšek še ne ve.

Pojasnil je, da se v stečajnem postopku običajno prodaja lastnina podjetja v stečaju oziroma stečajna masa na podlagi cenitve cenilcev, ker gre za novogradnjo, pa bodo morali upoštevati ekonomsko ceno oziroma ceno, ki “jo bo prenesel trg”. Ta bo po njegovem mnenju nižja od prvotne cene, ki je bila okoli tri tisoč evrov na kvadratni meter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.