Slovenija
35 ogledov

Čez Slovenijo dnevno le še 500 migrantov

begunci Saša Despot
Slovenija bo, glede na dogovor, ki so ga sprejeli direktorji policijskih uprav na balkanski poti, dnevno sprejemala le do 580 migrantov. Gre za odgovor na avstrijske kvote. Dogovor je bil sicer sprejet že 18. februarja, podrobnosti pa so v javnost prišle danes, ko je Slovenija posredovala pri Hrvaški, ker se ta omejitve ne drži.

"Srbija je dobila uradno obvestilo hrvaške policije, da Slovenija in Hrvaška ne bosta sprejemali več kot 500 migrantov na dan," je danes izjavil srbski minister za notranje zadeve Nebojšo Stefanovića, poročajo srbski mediji.Stefanovič navaja, da so sinoči prejeli sporočilo hrvaške policije, ki je je slovenska policija sporočila, da uvaja nov režim sprejemanja beguncev in migrantov v tranzitu. Dnevno tako Slovenija in Hrvaška naj ne bi sprejeli več kot 500 ljudi. Za pojasnila smo zaprosili slovensko policijo. 

Policija: Gre za dogovor, ki ga Hrvaška ne upošteva

"Hrvaške varnostne organe smo zgolj opozorili na zadnji dogovor šefov policij Makedonije, Srbije, Hrvaške, Slovenije in Avstrije, ki so se v skupni izjavi zavezali, da bodo dnevni tranzit skozi
države Zahodnega Balkana omejili na tako število, da bo mogoče učinkovito izvajati preveritve vsakega migranta v skladu s schengenskimi pravili. Ob upoštevanju avstrijskih kvot in izkušenj glede zavračanj, smo se dogovorili za določene številčne omejitve na dan za tranzit, okvirno 580 migrantov dnevno, " pojasnjuje Vesna Drole iz policije.

Hrvaška dogovor doslej kršila trikrat

Dogovor je bil 18. februarja sprejet soglasno, spoštovale naj bi ga vse podpisnice. "Hrvaška pa je včeraj pripeljala k nam skoraj 850 migrantov, kar bistveno presega dogovorjene omejitve, zato smo jih opozorili na sprejeti dogovor," pravijo na policiji.  

Hrvaška je včeraj v Slovenijo poslala 842 beguncev, dogovor pa je po 18. 2. kršila še dvakrat, 20. 2. je v Slovenijo poslala 828 beguncev, dan kasneje pa 623. V Slovenijo je v zadnjem tednu vstopilo 3178 migrantov, v ponedeljek in torek pa tudi danes do 6. ure ni bilo nikogar. Skupno število migrantov, ki so doslej vstopili v državo, se je povzpelo na 475.190. V sprejemnem centru v Dobovi je bilo zjutraj nekaj več kot 800 migrantov, v nastanitvenih centrih po državi pa skupaj okoli 300.

Pahor tudi za zgornjo omejitev števila beguncev, ki bodo trajneje nameščeni

Medtem, ko je Avstrija omejila tako število beguncev, ki je v dnevnem tranzitu, hkrati pa določilo zgornjo dnevno mejo za število prosilcev za azil, je Slovenija doslej določila le kvote za begunce v tranzitu. Za uvedbo omejitve števila beguncev, ki jih bomo v Sloveniji trajneje namestili, pa se je danes zavzel predsednik države Borut Pahor. "Nujno je doseči politično soglasje glede okvirne zgornje meje števila beguncev in migrantov, ki jih lahko Slovenija trajneje namesti in zanje poskrbi. Ta in drugi ukrepi bodo najbolj prepričljivo odpravljali strah in tesnobo med ljudmi," je dejal v pogovoru za TV Slovenija. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 15
  • Presvetli 10:55 27.februar 2016.

    Preberite si tole vsi tisti kaeri on sop napihujete kako se ne ve kdo v Siriji pijein kdo plača!In zakaj seseveda gre in zavaja preko javni občil pri nas.Tukaj imate vse lepo obrazloženo:http://www.kurir.rs/planeta/kenedijev-rodak-sasuo-svetu-istinu-u-lice-zaboravite-arapsko-prolece-evo-zasto-pokusavamo-da-srusimo-asada-vec-16-godina-clanak-2151665

  • maresem 09:20 27.februar 2016.

    Beguncev??

  • darkmitar 21:22 26.februar 2016.

    A kdo ve, koliko beguncev trenutno prebiva v Sloveniji?