Slovenija
18 ogledov

Cigarete dražje od 16. maja

cigarete, kajenje Žurnal24 main
Za tobak boste več plačevali že od 8. maja, medtem ko se bodo cigarete podražile 16. maja.

Z jutrišnjim dnem začne veljati novela zakona o trošarinah. Višje trošarine za cigarete bodo veljale od 16. maja, medtem ko bodo za druge tobačne izdelke in tobak trošarine višje že 8. maja. V povprečju bo treba za škatlico cigaret odšteti 20 centov več. Trošarina za cigarete se bo namreč zvišala za pet odstotkov. 

Podražitev je bila sprva napovedana že za 1. maj, a zamik se je zgodil, potem ko so v zakon vnesli dopolnilo. Na ministrstvu za finance so pojasnili, da je zamik potreben, da bodo zavezanci lahko nadzornemu organu prijavili spremembo drobnoprodajnih cen tobačnih izdelkov pred njihovo uveljavitvijo. 

Za cigarete je ta rok daljši, ker mora ob zakonsko določenem zvišanju skupne trošarine za cigarete vlada z uredbo določiti komponente za izračunavanje obveznosti, to je specifično in proporcionalno trošarino, navaja ministrstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.