Slovenija
12 ogledov

Cigarete za pokojnino

Izračun. Že namesto ene kave ali škatle cigaret na dan lahko privarčujete dodatn Žurnal24 main
Če se odpoveste eni kavi na dan in denar naložite v delniški sklad, ki ima povprečno 11-odstotno donosnost, v 30 letih privarčujete več kot sto tisoč evrov.

Namesto škatle cigaret na dan pa lahko pod enakimi pogoji privarčujete več kot 220 tisoč evrov. Če bolj zaupate bankam, kjer je naložbeno tveganje manjše, bi imeli "nekadilci" po 30 letih 60, tisti, ki bi se odpovedali kavi, pa slabih 28 tisoč evrov prihrankov.

 

Koliko bi znašala renta?

Pri dodatni pokojnini je vprašanje, kako dolgo bi si lahko z denarjem izplačevali rento.

Izračun. Na spletnih straneh Finančne točke smo izračunali, da bi si s sto tisoč evri 600 evrov na mesec izplačevali več kot 21 let. Predpostavili smo 4,5-odstotno donosnost v tem obdobju, ki bi jo lahko dosegali na banki.

Evro na evro
"Že z rednim varčevanjem majhnih zneskov lahko na daljši rok pridemo do občutnih zneskov," je izračune pojasnil Samo Lubej, finančni svetovalec iz podjetja Finančni center. Pri izračunu smo upoštevali, da kava stane 1,2 evra, za ceno cigaret pa smo vzeli 2,6 evra. V Tobačni Ljubljana so nam namreč povedali, da so najbolj prodajane cigarete Marlboro in Kim za ženske, oboje pa stanejo 2,6 evra. Pri donosih smo upoštevali dolgoletne povprečne donosnosti posameznih naložb.

Pozor: inflacija

Lubej opozarja, da je treba pri tako dolgem obdobju upoštevati tudi inflacijo. Če imate denar, ki ga niste porabili za cigarete, trideset let v nogavici, boste imeli na koncu 28.470 evrov. Da bi imeli s toliko evri enako kupno moč kot danes, bi jih morali ob upoštevanju triodstotne letne inflacije čez trideset let imeti nekaj več kot 46 tisoč.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.