Slovenija
146 ogledov

Cigareti bodo dražji za nekaj centov

kajenje Žurnal24 main
Vlada je z novo trošarinsko uredbo povečala trošarine na cigarete. Najbolj prodajane bodo dražje za okoli šest centov.

Trošarine na cigarete se bodo v skladu z novelo zakona, ki bo začela veljati 1. avgusta, zvišale s 74 na 77 evrov za tisoč cigaret, zdaj pa so na ministrstvu za finance pripravili še uredbo, ki konkretneje definira znesek celotne trošarine.

Poleg zvišanja trošarin se uvaja tudi nov način izračunavanja specifične in proporcionalne trošarine, ki skupaj sestavljata celotni znesek trošarine. Trošarina 77 evrov bo fiksna samo za cigarete do 2,49 evra in ti cigareti bodo po dvigu trošarine dražji za šest centov.

Pri dražjih cigaretah pa bo trošarina odvisna od maloprodajne cene, na podlagi katere se obračunava proporcionalni del trošarine, zato bodo tudi podražitve lahko različne.

Vlada je trošarine za cigarete nazadnje zvišala 1. aprila; takrat se je dvignila z 69 evrov na 74 evrov za tisoč kosov. Finančni učinek iz povišanja trošarin znaša 14,6 milijona evrov na letni ravni oziroma 1,22 milijona evrov na mesec, ocenjujejo na vladi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.