Slovenija
2 ogledov

Čiračara, višja položnica

Marko Ocvirk je pojasnil, da so se zaradi te določbe plačila za vrtec povečala n Žurnal24 main
Matematika. Za plačilo vrtca “ugotovili” več prihodkov, kot jih je samostojni podjetnik imel.

Na uredništvo se je obrnilo več samostojnih podjetnikov, jeznih zaradi odločb o višini plačila za vrtec.

Pravilnik je nepravičen do samostojnih podjetnikov, ki imajo otroke v vrtcih.
Marko  Ocvirk, Obrtna zbornica Slovenije

Dva absurdna primera
V vrtcu so materi povedali, da je upoštevani družinski dohodek okrog 29 tisoč evrov. Ni ji jasno, od kod, saj je imel mož kot samostojni podjetnik 16 tisoč evrov prihodkov, sama pa je delala prek študentskega servisa in zaslužila šest tisočakov, dva tisoč evrov pa je imela štipendije. Z odločbo je bilo tako ugotovljeno, da imata pet tisoč evrov več prihodkov, kot sta jih res imela.

Drug primer, samostojni podjetnik je imel 12.400 evrov prihodkov, saj je bil zaradi bolnega otroka veliko na bolniškem dopustu. Za potrebe plačila vrtca so bili z odločbo ugotovljeni v višini 12.800 evrov, torej 400 evrov več.

Izvirni greh je štiri leta star pravilnik, ki je določil, da je prihodek espeja za potrebe vrtcev dobiček plus bruto zavarovalna osnova. “Razvrščanje samostojnih podjetnikov je nesprejemljivo in nekorektno, saj se dohodek iz dejavnosti ne ugotovi pravilno,” pravi Marko Ocvirk iz obrtne zbornice. Pojasnjuje, da so se zaradi te določbe plačila za vrtec povečala ne glede na dejanski prihodek družine. Na ministrstvu za šolstvo pravijo, da podatke od Dursa pridobijo občine, če so nelogični, pa jih morajo znova preveriti. Dodajajo, da informacije o podobnih primerih do njih niso prišle. Na vprašanje, zakaj so tako določili izračun prihodka, pa niso odgovorili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.