Slovenija
25 ogledov

Čistili tudi otroci

V okolici OŠ Miška Kranjca je čistila tudi skoraj šestčlanska družina Hozjan. (F Žurnal24 main
V Ljubljani jih je bilo okoli 11 tisoč.

“Kako lahko mečejo smeti kar v gozd? Je res tako težko odnesti vrečo do smetnjaka? Groza, fuj! Kakšni nemarneži! Jih ni sram? Jaz še papirčka ne vržem na tla.”

To so le nekateri izmed vzklikov prostovoljcev, ki so v soboto čistili divja odlagališča. Po besedah Nine Marolt, koordinatorke akcije v Ljubljani, je na zbirna mesta prišlo veliko več prostovoljcev, kot se jih je prijavilo. “Prostovoljce smo zato preusmerjali na čiščenje razpršenih odpadkov po bližnji okolici,” je pojasnila. Samo v ljubljanski občini je čistilo okoli 11 tisoč ljudi, po začasnih podatkih pa so zbrali več kot štiri tisoč kubičnih metrov odpadkov. Potapljači so čistili tudi Ljubljanico.

Predvsem cigaretni ogorki
Pred Osnovno šolo (OŠ) Miška Kranjca v Ljubljani se je zbralo okoli sto prostovoljcev, staršev in otrok, ki so čistili okolico šole in bližnjih blokovskih naselij. Med njimi je bila tudi petčlanska (skoraj šestčlanska) družina Hozjan: Enja, Nina, Gašper, Anita in  Jože.

4 tisoč kubičnih metrov so po začasnih podatkih zbrali ljubljanski prostovoljci.

Nabrali so veliko smeti, predvsem papirčke in cigaretne ogorke. “Oči me uči, da smeti ne smem kar tako metati, in tega ne počnem. Mislim, da jih odmetavajo večji učenci,” je povedal Gašper. “Z veseljem smo prišli sem, da bomo otroke poučili, kako ločevati smeti in jih metati v zabojnike. Znova jih bomo poučili tudi, da smeti ne smejo kar tako metati po tleh,” je dejal Jože.

Navdušen tudi skeptik

“S skepso sem koordiniral tole akcijo,” je včeraj dejal koordinator za Občino Brezovica Igor Triller. Občina je imela po besedah Trillerja namreč le tri tedne pred tem lokalno, tradicionalno akcijo čiščenja.

“Zdaj je vse čisto,” je bil navdušen. “Neverjetnih 534 udeležencev akcije za tako majhno občino je odličen rezultat,” je bil vesel. V akciji so zbrali več kot 230 kubičnih metrov odpadkov, za katere nihče ni mislil, da so še ostali po lokalni čistilni akciji.

Po njegovem mnenju akcija drugo leto v Brezovici ne bo potrebna. “Vsak tretji občan je sodeloval pri akciji in vemo, da bo od zdaj vsak zelo budno pazil, kdo svinja po naših gozdovih, bregovih rek in jezer,” je sklenil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.