Slovenija
79867 ogledov

Čisto sveža napoved: Sneg marsikje do nižin

Sneženje
Kdaj lahko pričakujemo nove padavine in kakšne vrste bodo?

"Ob krepitvi območja visokega zračnega pritiska nad Grenlandijo in prisotnosti obsežnega območja visokega zračnega pritiska nad Azijo se bo v naslednjih dneh nad Evropo ustvaril "prostor" za prodor obsežnejše arktične zračne mase. V naslednjih dneh se nad Evropo pričakuje pestro vremensko dogajanje, ki se bo iznad severnega dela celine selilo postopoma proti jugu in ob koncu tedna s poglobitvijo sredozemskega ciklona doseglo vrhunec na območju Alp in Sredozemlja," o vremenskem dogajanju v prihodnjih dneh piše Ciklon.si. 

"Danes bo ponekod v zahodni in severni Sloveniji delno jasno z dopoldansko meglo, drugod bo po nižinah marsikje vztrajala nizka oblačnost. Na jugovzhodu popoldne ni izključena kakšna kaplja dežja. Na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem do 14 °C," napoveduje Arso. Jutri bo oblačno in večinoma suho, burja bo dopoldne ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 4, v alpskih dolinah do -7, ob morju 5, najvišje dnevne od 0 do 5, na Primorskem do 11 °C

"Ob koncu tedna se po Sloveniji pričakuje pogoste in marsikje tudi obilne padavine. Padavine se bodo v petek okrepile in zajele vso Slovenijo. Meja sneženja bo v petek sprva precej visoko v visokogorju, večinoma nad 1800 m nadmorske višine, v soboto pa se bo ob občasnih padavinah postopoma spuščala V nedeljo se bo meja sneženja najverjetneje spustila vse do nižin," dodajajo.

Agencija RS za okolje je za zahodno polovico države za petek razglasila rumeno opozorilo zaradi možmih izdatnejših padavin. Na zahodu države bo začelo deževati že v noči na petek. Dež se bo krepil in čez dan razširil nad vso državo. Ob morju bo pihal jugo. Sobota bo oblačna, občasno bo padalo. Meja sneženja se bo spuščala. 

Po s padavinami obilnem koncu tedna lahko v začetku prihodnjega tedna pričakujemo precej hladne dni. "V prvi polovici naslednjega tedna se bodo temperature po nižinah ob delno jasnih nočeh in morebitni snežni odeji predvidoma lahko spustile tudi krepko pod ničlo," opozarjajo pri Ciklon.si. Agencija za okolje napoveduje, da bodo od četrtka prihodnji teden padavine spet verjetnejše. 

vremenska napoved po dnevih daljša | Avtor: Arso Arso

V gorah kar precej snega

Minuli dnevi so bili bogati s snegom v visokogorju. "V zadnjih dneh so bile v visokogorju zelo zimske razmere z veliko vetra, megle in sneženjem. Našo najvišjo ležečo planinsko kočo in vremensko postajo na Kredarici je okovalo v debelo plast trdega ivja. Do sedaj je v decembru na Kredarici zapadlo skorajda 1 m snega," so dodali. V torek zjutraj je bila snežna odeja visoka 140 centimetrov. Nova obilnejša snežna pošiljka pa prihaja ob koncu tedna. 

Zaradi vsega naštetega je v visokogorju trenutno zmerna stopnja nevarnosti snežnih plazov. Tudi Planinska zveza Slovenije opozarja, da se je treba pozimi v gore podati le pravilno opremljen in pripravljen. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2