Slovenija
28780 ogledov

Civilna zaščita: Delo prostovoljcev brez prijave v aplikacijo ne bo več možno

poplave razdejanje po poplavah Raduha Profimedia
Civilna zaščita zaradi varnosti prostovoljcev poziva in prosi: Prijavite se v aplikacijo Poplave2023, sicer prostovoljna pomoč ne bo več možna.

"Področjem, ki so bila prizadeta, še danes grozijo plazišča, deroče vode, razmočen teren ... Potrebna je centralno usmerjena intervencija. Vsi, ki bi želeli pomagati bodisi materialno, bodisi z delom na terenu, se prijavite v aplikacijo Poplave 2023," poziva Sandi Curk, poveljnik CZ za Notranjsko in koordinator prostovoljne pomoči. Brez prijave v aplikacijo prostovoljna pomoč ne bo več možna. 

Dostop bo omogočen le tistim z delovnim nalogom

Sandi Curk | Avtor: Anže Petkovšek Predstavitev sirotišnice za Ukrajinske sirote v vasi Slavina. Anže Petkovšek
"Dostop bo omogočen le osebam, ki so prijavljene v aplikacijo in so prejele delovni nalog za ponujeno pomoč na katerem so navedeni podatki kdaj in kje pomagati ter kontakt osebe, ki bo usklajevala delo," poudarja Curk. 

Vse potrebe za pomoč bodo izkazale občine, poudarja Curk. "Napotena bo samo tista pomoč, ki jo bodo občine potrebovale," pravi. Pomoč na ogroženih območjih je zaenkrat še potrebna, poudarja Curk. "Vsaka ponujena pomoč je dodatna energija za prizadete kot za vse nas, ki želimo pomagati. A za vsakega prostovoljca mora biti vnaprej dogovorjena potreba, kdo ga bo sprejel in predal."

"Primarna je zagotovitev vaše varnosti, državljanke in državljani, ki želite pomagati in preprečitev nezgod in poškodb," poudarja Sandi Curk iz Civilne zaščite. 

Srečko Šestan | Avtor: Saša Despot Srečko Šestan Saša Despot
"V ponedeljek ne moremo vsi pomagati na poplavljenih območjih, je prenavarno. Prosim, da bo ta pomoč čimbolj organizirana, se prijavite v spletni aplikaciji. Poiščite tudi lokalne humanitarne organizacije, morda rabijo pomoč v skladišču. Morda vprašate domače gasilsko društvo, če počistite domač gasilski dom," je na valu 202 dejal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Civilna zaščita na ravni države zbira ponudbe za pomoč prek aplikacije Poplave 2023, kjer se seznam artiklov in storitev, po katerih povprašujejo na prizadetih območjih, posodablja. Od torka vključuje tudi možnost za ponudbo namestitvenih zmogljivosti. Pomoč je ponudilo že približno 25.300 ljudi, so objavili v aplikaciji.

Šestan naproša vse, ki organizirajo prostovoljne akcije, naj bodo organizirane do konca, kar pomeni, da naj se organizirane skupine prijavijo v aplikacijo Poplave2023. "Dobili bodo elektronski nalog, s katerim bodo šli na neko prizorišče, kjer bo njihova pomoč usklajena z občino, da bodo tam sprejeti in vodeni," poudarja Šestan.

Regijski štab Civilne zaščite Koroške medtem naproša vse organizacije, podjetja in posameznike naj do nadaljnjega ne dovažajo hrane in oblačil, saj so skladišča trenutno zapolnjena. V prizadeti regiji so po večini že vzpostavljeni osnovni življenjski pogoji.

V štabu Civilne zaščite v Mežici so nam povedali, da zaenkrat ne zahtevajo nobenih potrdil, da pa je prostovoljcev veliko, morda celo preveč. "Kdor pride, mu skušamo najti delo," pojasnjujejo. Vse prostovoljce, ki so pripravljeni pomagati pri čiščenju in delu na Koroškem pa pozivajo in prosijo, da se najprej javijo štabom Civilne zaščite. 
Občina Ravne Na Koroškem: 02 82 16 029 ali 031 380 615
Občina Črna Na Koroškem: 031 265 848 ali 041 235 731
Občina Prevalje: 031 754 901 ali 070 299 062
Občina Mežica: 070 199 666
Občina Dravograd: 08 22 70 001

 

 

Komentarjev 4
  • munja 15:04 10.avgust 2023.

    Daj kokoš, ne bit preveč neumen. Če si prebral članek, ti je najbrž vse jasno, če nisi, si bedak. Popolnoma pravilno je, da organizacija teče od začetka do konca. Tako bo poskrbljeno, da bo vsepovsod pomoč, ki je potrebna in ...prikaži večn da bodo prostovoljci pravilno razmeščeni, ne pa da jih bo v savinjskem koncu 1500, na koroškem pa 200. Boš zmogel razumeti??

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 14:40 10.avgust 2023.

    Kaj pa doniram še lahko brez dovoljenja?