Slovenija
57 ogledov

"Človek se drži pravil, pa ga država zato le tepe"

Voda Shutterstock
"Pred dobrimi šestimi leti smo prenovili stanovanje, takrat smo namestili tudi vodomere za toplo in hladno vodo. Od leta 2008 smo zato porabo vode plačevali po porabi, zdaj nam je upravnik naenkrat začel zaračunavati porabo po osebi. Čeprav se poraba ni spremenila, je znesek na položnici trikrat višji. Človek se drži pravil, pa ga država le tepe," se pritožuje bralka. Preverili smo, kaj se je spremenilo in zakaj mora družina za toplo vodo plačevati več.

V začetku lanskega novembra je začel veljati nov pravilnik o delitvi in obračunu stroškov, po katerem se poraba tople vode v stanovanju zaračuna po porabi (torej glede na stanje vodomera) le, če ima vodomere nameščene več kot polovica stanovanj. Če je stanovanj s števci manj, vsi plačujejo porabo po osebi.

Najverjetneje je torej, da je v večstanovanjski hiši bralke stanovanj z nameščenimi vodomeri manj kot polovica.

"Po našem razumevanju področne zakonodaje, ki ga je potrdil tudi energetski inšpektor, v takšnem primeru lastnik stanovanja žal nima druge možnosti, kot da strošek priprave sanitarne tople vode plačuje po deležu, ki je izračunan na podlagi števila oseb v stavbi," pojasnjujejo pri upravniku Želva.

Med stavbami, ki jih upravljajo, je kar petina takšnih, ki imajo centralno pripravo tople vode, stanovanj z vodomeri pa je manj kot polovica.

Država spodbuja varčevanje. Pa ga res?

"Država je z omenjenim pravilnikom želela spodbuditi tiste, ki še nimajo vgrajenih vodomerov, da jih vgradijo, saj so bili do sedaj bolj privilegirani od tistih, ki so imeli vodomere vgrajene," poudarjajo na SPL, enem največjih upravnikov večstanovanjskih stavb.

pitna voda | Avtor: Mojca Vukovič Mojca Vukovič
V novem pravilniku je namreč predviden tudi kazenski faktor 3 (če sta v stanovanju prijavljeni dve osebi, morajo plačati porabo za šest oseb), a ta določila veljajo le, če je v bloku stanovanj z nameščenimi vodomeri več kot polovica.

Faktor 3 po navedbah upraviteljev nima takšnega učinka, da bi se na ta račun obračunavala in zbirala dodatna finančna sredstva, ki bi se lahko kakorkoli koristila ali zbirala.

Se pa strošek za toplo vodo primerno porazdeli med lastnike stanovanj. Na račun tistih, ki plačujejo račun s faktorjem 3, ostali plačujejo manj.

Stanovanj, ki so kaznovana s faktorjem 3, je po podatkih upravitelja Tabor okoli deset odstotkov.

Vprašanj brez odgovora je veliko

"Gre za zelo perečo temo, ki odpira vprašanja tako etažnim lastnikom kot upravnikom. Postavlja se še polno vprašanj, ki smo jih podali na pristojna ministrstva, pa pojasnil še nismo prejeli," pojasnjujejo v kranjskem Domplanu.

Na infrastrukturnem ministrstvu priznavajo, da so na pravilnik prejeli več pripomb oziroma pobud za njegovo spremembo. "Pobude preučujemo in jih bomo analizirali. Če se bo izkazalo potrebno, bomo spremenili pravilnik za naslednjo kurilno sezono," poudarjajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Bizgec 14:01 03.april 2016.

    Kot mi je znano je bilo tako že v Jugoslaviji.

  • jakec1575 11:12 03.april 2016.

    Uporabniku svetujem, da najprej preveri, če mu upravnik sploh pravilno bračunava vodo. S tem mislim, če sploh pravilno deli gleden na glavno uro. Zal upravniki ne "goljufajo" samo pri investicijah ampak evro tu in evro tam tudi pri rednih stroskih. ...prikaži več Sam sem uspesno razkrinkal v 3 blokih "napake". Pri investicijah vedno preverite, koliko ista storitev stane na trgu. Ponudbe, ki jih upravniki pripravijo so nerealne in preplacane. Dostikrat vsebujejo tudi njihov %, ker so izvajalcu zagotovili delo. Sam bi ukinil obveznost upravnikov. Če je nadzorni odbor malo sposoben vse investicije in ponudbe izpelje sam, ter popise stevce. Za razpored po poloznicah pa rabis samo sober racunovodski servis. Pri upravnikih je tudi cela procedura izplejati vnocitev zavarovanj objektov. Skratka. v Sloveniji ni upravnika, ki bi mu lahko dal oceno 5 od 5. Žal.

  • principiumnovum 10:36 03.april 2016.

    Vgradiš nova okna, izolacijsko fasado, kvalitetnejšo streho, sončne kolektorje... Super, nepremičnina je vredna več, zato boš nekoč plačeval več nepremičninskega davka! Kje so eldeesarji našli to logiko?