Slovenija
7154 ogledov

"Človeku, ki je zlorabil sistem večkrat, preprosto ne gre zaupati"

Jani Moderendorfer Saša Despot
Medtem ko so poslanci prihodnje opozicije kritični do preteklega delovanja kandidata za novega mandatarja Janeza Janše, ga zlasti v SDS vidijo kot povezovalnega in vključujočega politika.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer je dejal, da Janez Janša danes v svojem nagovoru ni povedal nič. "Nima poguma napovedati nekaj, za kar bi ga lahko držali za besedo. Kar je povedal, je samo to, da so potrebne spremembe na področju šolstva in zdravstva." Med razpravo je Möderndorfer poudaril, da Janša ne more biti njegov predsednik vlade, saj da ima en sam cilj: "Deli, deli, deli in vladaj."

Möderndorfer je dejal, da gre za človeka, s katerim je obračunal že Janez Drnovšek. "Moral ga je dobesedno vreči iz vlade, ker je delal samo zgago in nezakonite zadeve," je dodal. "Vse to smo že videli. Človeku, ki je zlorabil sistem večkrat, preprosto ne gre zaupati," je še povedal Möderndorfer. Po besedah Matjaža Nemca (SD) je Janševo delovanje "povezano z vrsto spornih praks, nepojasnjenimi finančnimi tokovi, izogibanjem sodnim pozivom"

V razpravi je Nataša Sukič (Levica) poudarila, da ne glede na to, kako državniško, skoraj spravljivo, je zvenel Janša, ostaja nesprejemljiv kot nosilec oblasti zaradi izpričanih političnih vrednot, zlasti "odkrite retorike sovraštva, nestrpnosti, ksenofobije, homofobije in nenehnih laži, ki jih izreka on in njegova stranka, zaradi nenehnih napadov na novinarje in na medije".

Seja Državnega zbora. | Avtor: Anže Petkovšek Nadaljevanje seje DZ, poslanci so razpravljali in glasovali o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade. Anže Petkovšek

Po drugi strani je poslanka SDS Eva Irgl ocenila, da je Janša povezovalen, tudi vključujoč politik, kar je nenazadnje dokazal ob vodenju svoje prve vlade, ko so oblikovali t. i. partnerstvo za razvoj. Njegovo sposobnost povezovanja po njenih besedah dokazuje tudi nastajajoča koalicija in podpisan koalicijski sporazum. "V vladi bodo tako stranke leve sredine kot stranke desne sredine in to je povezovanje," je zatrdila. Na očitke, da je SDS destruktivna, nestrpna, izključujoča, se je odzval tudi Anže Logar (SDS). Najbolj izključujoče in najbolj delitvene govore smo poslušali ravno od tistih, ki to očitajo SDS, je ugotavljal.

Po Janševih besedah SDS ni stranka, ki povzroča izredne razmere. Kot je dejal, so jih vsaj dvoje rešili. Leta 1991 so bili v politični grupaciji, ki je hude izredne razmere rešila, leta 2012 so reševali javne finance v skupno dobro, izredne razmere pa so ustvarjali nekateri drugi na t. i. vstajah. Dotaknil se je tudi petkovega shoda, ko so po njegovih besedah "osrednji mediji zgolj podžigali tisto, proti čemur na bi se protestiralo, se pravi sovraštvo". Pri tem je dodal, da še vedno odzvanja tišina tistih, ki bi se morali oglasiti, pa se niso.

Opozarjali na finančno situacijo

Glede na to, "da smo vam javne finance zapustili v zelo dobri kondiciji, bi lahko sklepali, da cenite naše uspešno delo," je dejala Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) in opozorila, da bo nova vlada za bonbončke, ki jih je predvidela, pač rabila finančni vir. Po drugi strani je Janša izrazil skrb zaradi nekaterih opozoril iz dosedanjih vladnih vrst, da stanje ni takšno, kot je v sprejetih proračunih. Sami pa so, je zagotovil, pri pripravi koalicijske pogodbe predloge tudi finančno ovrednotili, je zagotovil.

Da se bo nastajajoča vlada soočala s finančnim primanjkljajem, je prepričan tudi Marko Bandelli. Nastajanje nove vlade je povsem legitimno, je poudaril. Krivdo za to, da so v današnji situaciji, pa je ob Šarcu pripisal še Levici.

Dovolj je delitve na leve in desne

Janja Sluga (SMC) je odstop dosedanjega predsednika vlade Marjana Šarca pripisala "preveliki veri v visokoleteče javnomnenjske številke". Glede svoje odločitve za vstop v novo koalicijo pa je dejala, da so jim tudi v lokalnem okolju ljudje rekli, da je dovolj tega, da se vedno znova deli na leve in desne.

Poslanec DeSUS Robert Polnar je dejal, da je "zdajšnje ideološke delitve povozil čas, levice in desnice je konec, če se hočemo kot družba reorganizirati, moramo prepoznati dinamiko zdajšnjih in prihodnjih družbenih bojev, ne pa, da se bodemo z mlini na veter s preteklega stoletja." Ker politika prežema vsakdanje življenje, predstavlja velik izziv. "Gotovo se strinjamo, da nobena stranka ali politična skupina nima monopola nad tem, kar je prav in nad tem, kaj je dobro, lahko pa dosežemo marsikaj, če se na to osredotočimo. Današnje odločanje lahko ugodno vpliva na odprtost duha za premislek, kako ravnati v slovenski politiki," je še dodal.

Brane Golubović | Avtor: Saša Despot Saša Despot

LMŠ: Verjamemo, da bomo kakovostna opozicija

Če bodo poslanci danes za mandatarja potrdili Janšo, bo mesto največje opozicijske stranke prevzela LMŠ. "Verjamem, da bomo kakovostna opozicija, ki bo temeljila na spoštovanju, kulturnemu dialogu in argumentih, seveda pa tudi kritiki, v kolikor bo ta potrebna," je dejal vodja poslancev Brane Golubović. V prihodnje bodo sodelovali tam, kjer bodo projekti dobri, udeležili se bodo tudi pogovorov o sodelovanju v opoziciji, ki ga predlaga Dejan Židan. 

V SAB zaenkrat na pobudo Židana še niso odgovorili, po besedah vodje poslanske skupine Maše Kociper za to še ni bilo časa. "Vsekakor pa se bomo opozicijske stranke pogovarjale," je dodala. A ob tem še poudarja, da je treba dati Janševi vladi možnost za pozitivna presenečenja. "Predvsem si želimo, da hitro zagrabijo za delo in da naredijo hitro ter učinkovito vse, kar je treba narediti in kar so dolga leta tudi obljubljali, da znajo in so sposobni narediti," je dejala Kociprova.

V SD napovedujejo, da bodo trdna in konstruktivna opozicija, ki ne bo zapustila svojih vrednost. Enako zatrjujejo tudi v Levici, kjer so že napovedali, da bodo sprejeli Židanovo vabilo. 

Pri zadevah, ki bodo v korist državi in državljanom, lahko Janševa vlada, če bo izvoljena, računa na podporo poslancev SNS, je povedal prvak stranke Zmago Jelinčič. Prepričan je, da bo Janša dober predsednik vlade in da bo izpeljal marsikaj, pri čemer je dodal, da so Janševe usmeritve v marsičem podobne SNS. Samo od Janše pa je odvisno, koliko lahko stori v dveh letih, je še dodal Jelinčič.

Komentarjev 22
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 09:03 04.marec 2020.

    O zlorabi sistema govori Jani? Kolikokrat je zamenjal stranko in se izneveril volilcem?

  • Tupamaros 08:14 04.marec 2020.

    Kahlar poudarja, da Janša ne more biti njegov predsednik vlade. Pa vseeno bo če to hoče ali ne. Ubogi pari je njegova izbira stisnila rep med noge in cvileč odkurila.

  • francek 07:23 04.marec 2020.

    Njemu pa z njegovim poklicem ne bo problem najti službe, saj po bolnišnicah primanjkuje kadra, veselo na delo.