Slovenija
95 ogledov

Človeška ribica in 'hole in one' zavarovanje

Golf Profimedias
Poleg premoženjskih zavarovanj vse več poudarka dajemo življenjskim, nezgodnim in zdravstvenim zavarovanjem. Vse večje je zanimanje za zavarovanje hišnih ljubljenčkov, mogoče pa je zavarovati tudi poroko ali t. i. 'hole in one' zadetek na golf turnirju.

"Podatki kažejo, da zavarovanci še vedno v največji meri zavarujejo svoje premoženje, pri čemer so najpogostejša avtomobilska zavarovanja, hkrati pa dajejo tudi vse večji poudarek na življenjska, nezgodna in zdravstvena zavarovanja," o zavarovalnih navadah Slovencev in Slovenk pravijo pri zavarovalnici Triglav. "Ljudje se namreč vedno bolj zavedajo, da je poleg zavarovanja stanovanja, avta, potrebno poskrbeti tudi za zavarovanje samega sebe in družine v primeru, da člani le te hudo zbolijo ali se poškodujejo."

Dodajajo, da raste tudi zavedanje, da bodo pokojnine iz obveznega zavarovanja vedno nižje in da bodo za dodatno pokojnino ljudje morali poskrbeti sami. "V zadnjem času so v porastu tudi zavarovanja v povezavi s prostim časom (npr. zavarovanje za kolesarje), potovanji in zavarovanjem mobilnih naprav," pravijo pri Triglavu. 

Med najbolj "nenavadnimi" zavarovanji navajajo zavarovanje nagrade, ki jo dobi oseba, ko zadane na golf turnirju luknjo z enim udarcem. "Gre za t.i. 'hole in one' zavarovanje," pojasnjujejo pri Triglavu. "Nagrade so lahko različne, npr. avto ali pogostitev, ki jo zmagovalec plača ostalim 
udeležencem." Mogoče je zavarovati tudi poroko, v sklopu zavarovanj prireditev za primer odpovedi. 

Za zavarovanje odpovedi prireditve kot posledice neugodnih vremenskih razmer (dežja, snega, toče, sodre), višje sile ali požara se najpogosteje odločajo organizatorji prireditev na prostem. "Zavarovalnica v primeru odpovedi povrne neizogibne stroške, ki jih ima prireditelj z nabavo hrane in pijače, stroške za postavitev raznih naprav na prireditvenem prostoru ter stroške za najeto glasbeno skupino oz. druge nastopajoče," pojasnjujejo pri Adriaticu Slovenica.

Dež na poroki | Avtor: Profimedias Profimedias

Zavarovanj hišnih ljubljenčkov je vse več

Med drugim opažajo, da iz leta v leto narašča števio zavarovanj hišnih ljubljenčkov. "Glede na število registriranih psov še vedno ocenjujemo, da jih je v Sloveniji zavarovanih le nekaj odstotkov," pravijo pri Triglavu in dodajajo, da so zato razširili možnosti zavarovanja, ki med drugim vključujejo zavarovanje psa za čas prevoza in bivanja v tujini, za stroške zdravljenja ali pokopa psa. 

Zavarujejo večinoma vse živali, od gospodarskih do ljubiteljskih. "Med hišnimi ljubljenci prednjačijo vsekakor psi pred mačkami," pravijo pri Triglavu. "Med eksotičnimi živalmi smo imeli povpraševanje po zavarovanju tudi že za pitone, legvane, lame, alpake in kamele. Prav tako so nas povpraševali tudi po zavarovanju človeške ribice." 

Povečano zanimanje za zavarovanje hišnih ljubljenčkov opažajo tudi pri Adriaticu Slovenica. Zavarovalnici Maribor. "Zavarujemo vse živali od goveda, konjev in prašičev do raznih eksotičnih živali, kot so kuščarji, kače, opice," pojasnjujejo pri Zavarovalnici Maribor. "Najbolj eksotične živali, ki smo jih zavarovali, so bile kače (piton), opice Marmozetke in legvani."

Pri Adriaticu Slovenica lastniki najpogosteje med manjšimi živalmi zavarujejo pse, med večjii "ljubljenčki" pa konje. "Med najbolj nenavadnimi živalmi, ki smo jih zavarovali, sta prav gotovo dva medveda, kamela in kača," pravijo pri AS. 

Delov telesa ni mogoče zavarovati

Zavarovanje posameznih delov telesa, npr. roke glasbenika ali kirurga, pri nas za razliko od ponekod v tujini ni mogoče zavarovati. "Tudi povpraševanje po tej vrsti zavarovanj so bila redka," pravijo pri Triglavu, kjer ocenjujejo, da je naš trg premajhen, da bi pričeli s tovrstno ponudbo. 
Ob življenjskem zavarovanju nudijo možnost zavarovanja za primer hujše bolezni ali poškodbe.

"Osnovni paket vključuje štiri najpogostejše bolezni, to je srčni infarkt, možganska kap, rak in ledvična bolezen," pojasnjujejo pri Triglavu. "Razširjeni paket pa krije kar 23 hujših bolezni in poškodb." V tem okviru obstaja tudi možnost zavarovanja za delovno nezmožnost in zavarovanje za primer smrti kot posledice nezgode ali bolezni.

Pri AS poudarjajo, da ponujajo različne vrste nezgodnih in zdravstvenih zavarovanj, ki so usmerjena tudi v zavarovanje določenih delov telesa. "S sredstvi, ki jih zavarovalnica
izplača ob nastanku zavarovalnega primera (npr. odstranitev prsi zaradi raka), si je po izplačilu zavarovalnine mogoče zagotoviti tudi prsni vsadek," razlagajo pri AS.

Best Doctors

V Zavarovalnici Maribor je možno zavarovanje za primer nastanka 19 hujših bolezni skleniti kot dodatno zavarovanje, ponujajo pa tudi zavarovanje Best Doctors, ki v najbolj nujnih primerih omogoča najboljšo in takojšnjo zdravstveno oskrbo vrhunskih strokovnjakov. "Vključuje pridobitev drugega mnenja v primeru bolezni in/ali nezgode in zdravljenje v primeru kritih, spodaj naštetih, bolezni pri najboljših zdravnikih sveta v vrednosti do milijona evrov na zavarovalni primer, v ustanovah za zdravljenje zunaj Slovenije, v 30 državah po svetu," pojasnjujejo pri Zavarovalnici Maribor. "V sistem Družbe Best Doctors, ki je vodilni svetovni ponudnik znanja s področja medicine, je vključenih 50 tisoč najboljših specialistov/zdravnikov sveta."

V Adriaticu Slovenici opažajo veliko zanimanje za zavarovanje kritičnih bolezni, posebej pa je mogoče pa je zavarovati tudi 13 hudih bolezni in operacij. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:57 17.avgust 2016.

    V resnici je smiselno zavarovat samo hišo in avto če je večje vrednosti.. Ker to dejansko lahko z denarjem nazaj kupš..čeprav so seveda pri zavarovalnicah taki eksperti da ti že tle ne povrnejo vsega kljub mastni zavarovalnini; da ne govorimo ...prikaži več o tem da nisi zavaroval hiše/avta pred vsem ampak sam pred parimi stvarmi..Glede pokojnin pa...če imaš majhno plačo nimaš kej vlagat...kaj pol bo pa eno pokojninsko podjetje propadlo boš pa brez ostal. Ni isto če državi daješ prispevke al pa enemu privatnemu podjetju. Podjetje propade in ga ni več; in pol nobenmu ni nič; sej vemo kak je to v naši državi. ; država pa ne more kr tko z lahkoto propast.Sploh pa nima smisla da morš dvakratno plačevat prispevke zato da imaš približno normalno pokojnino. Zakaj neki je treba tako podvajanje? Komu na čast?Večina bo dobila manj iz prispevkov kot je not vlagala.

  • wester62 07:39 16.avgust 2016.

    zavarovalnice si pa manejo roke ,da obstajajo toliko idiotov v sloveniji.saj na idiotih je najlažje bogateti. res smo narod idiotov in duševno prizadetih.no,ne more narod biti bolši kot njihovi voditelji.