Slovenija
67 ogledov

Človeštvo spet vidi dno oceanov

Nereus je človeštvu znova omogočil odkrivanje največjih globin oceanov. Žurnal24 main
Robotska podmornica Nereus je konec maja dosegla najglobljo točko skoraj enajst kilometrov pod morjem.

Potop so opravili 31. maja, ko se je Nereus potopil do dna Brezna izzivalca (Challenger Deep) v Marijanskem jarku. Ta leži v zahodnem delu Tihega oceana in velja za najgloblje območje pod morskimi gladinami.

Merilec na podmornici se je ustavil pri 10.902 metrih, kar sicer ni največja doslej zabeležena globina. Nosilec rekorda je še vedno batiskaf Trst ameriške mornarice, ki se je 23. januarja 1960 ustavil pri 10.916 metrih.

Jemanje vzorcev na dnu Marijanskega jarka. © WHOI

 
Znova pri sto odstotkih
Nereus je trenutno edino plovilo s takšnim podmorskim dosegom in prvo, ki se je po desetih letih lotilo raziskovanja največjih podmorskih globin.

V zadnjih letih druga delujoča podmorska plovila niso segla pod 6.500 metrov globoko, kar je pomenilo, da je bilo za raziskave dostopnih 95 odstotkov morskega dna.

Z Nereusom lahko človeštvo znova raziskuje celotno dno, hkrati pa je lahko pod vodo precej dlje, kot je bilo kadarkoli mogoče.

Podmornica na kablu

Plovilo brez posadke upravljajo s pomočjo tankega optičnega kabla, ki se pne do matične ladje Kilo Moana. S pomočjo vgrajenega računalnika lahko vklopijo tudi avtonomen način delovanja, v katerem plovilo samo izbira svojo pot.

 
 

Smo na začetku novega obdobja pri raziskovanju oceanov.

Andy Bowen

 
"Z roboti, kot je Nereus, lahko raziskujemo vse kotičke oceana. Podmorski jarki so praktično neznani in trdno sem prepričan, da bomo odkrili marsikaj novega," meni Andy Bowen , vodja projekta in glavni razvijalec plovila na oceanografskem inštitutu Woods Hole (WHOI).

Premagovanje tlaka
Brezno izzivalca je s približno enajstimi kilometri najgloblja točka morskega dna in za kar dva kilometra presega višino Mount Everesta, najvišje točke na zemeljski obli. Zaradi velike količine vode nad njim je tlak na dnu kar 1.100-krat večji od zračnega tlaka ob morski gladini.

Batiskaf Trst © Mornarica ZDA

 
Takšne strašanske sile sta pred Nereusom premagali le dve plovili. Že omenjeni Trst, ki so ga naredili Švicarji, nato pa od Italijanov odkupili Američani, je januarja 1960 na takšno globino popeljal doslej edina človeka, Jacquesa Piccarda in Dona Walsha .

Batiskaf je bil narejen iz jeklene krogle s premerom dveh metrov, ki je lebdela pod 15-metrskim rezervoarjem bencina. Ta je skrbel za vzgon, na dno so jih vlekle železne krogle.

Dvojka je na dnu oceana preživela 20 minut, tega podviga pa ni še nihče ponovil.

 

Podmornica Nereus

Teža: 2.800 kg
najtežji  tovor: 25 kg
Hitrost: do 3 vozle
Poganjajo ga litij-ionski akumulatorji.

Izgubljeni Japonec
Po njunih sledovih so 35 let kasneje Japonci spustili plovilo Kaiko, ki so ga upravljali na daljavo. Ustavilo se je pri 10.911 metrih, na površino pa je poslalo slike življenja na teh neverjetnih globinah, med drugim so naleteli na morsko kumaro, črva in škampa. Na plan je prinesel tudi vzorce morskih usedlin.

Kaiko, ki je po žični povezavi z ladjo dobival energijo in ukaze, so za vedno izgubili leta 2003, ko se je kabel pretrgal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.