Šport
35 ogledov

Čop in Špik priveslala drugo kolajno!

Iztok Čop Luka Špik olimpijske igre London 2012
1/36
Stanko Gruden/STA
Slovenska veslaška šampiona Iztok Čop in Luka Špik sta na olimpijskih igrah v Londonu v dvojnem dvojcu osvojila bronasto kolajno. Zlato v Novo Zelandijo, srebro v Italijo. Po zlati judoistki Urški Žolnir je to še druga kolajna za Slovenijo na igrah v Londonu.

Slovenska veslača Iztok Čop in Luka Špik sta na olimpijskih igrah v Londonu na umetnem jezeru Dorney osvojila bronasto kolajno, po zmagi Urške Žolnir v judu že drugo kolajno za Slovenijo na letošnjih igrah. Pred slovenskima šampionoma sta zmagala Novozelandca Nathan Cohen in Joseph Sullivan pred Italijanoma Alessiom Sartorijem in Romanom Battisto.

"Najprej je tu olajšanje, da je to spodoben zaključek kariere. Je pa tudi malo grenkega priokusa. Mislim, da bi bila bolj enakovredna v boju za zlato, če bi bili pogoji popolnoma regularni, ampak na koncu je zmanjkalo. Imela sva bolj izpostavljeno progo, ves čas sva narekovala tempo, na koncu sva morda zaradi tega plačala davek. Ampak po drugi strani pa, če ne bi šla tako pogumno na progo, mislim, da bi težko osvojila kolajno. Mislim, da bo čez pol ure prišlo za nama in bova stoodstotno zadovoljna. Če bi mi nekdo pred 14 dnevi ponudil bronasto kolajno, bi jo zgrabil kar se da močno," je bil zadovoljen Čop, ki je še pripomnil: "Pogoji so bili težji kot v polfinalu, veter je bil močnejši. Odločnost na startu je bila taka, kakršna mora biti. Na nobeni drugi tekmi kot v finalu olimpijskih iger se ne morem tako zbrati in tudi danes je bilo tako. Ko je bilo najbolj potrebno, sva bila najbolj odločna in najbolj samozavestna."

Zadovoljstva po šesti veslaški kolajni za Slovenijo ni skrival niti Špik, ki pa se je prav tako obregnil ob ne povsem regularne vremenske razmere: "Srečen sem, vendar ne popolnoma zadovoljen. Predvsem zaradi tega, kar govorimo tu od začetka. Veter, morda malo razlik med progami. Če bi bili normalni pogoji, bi bila povsem enakovredna Italijanoma in Novozelandcema. Italijana nista tako zelo dobra."

Zanimiv je tudi podatek, da je Čop, ki se s to kolajno poslavlja od največjih tekmovanj, natančno na današnji dan pred 20 leti v paru z današnjim predsednikom Veslaške zveze Slovenije, Denisom Žvegljem, v Barceloni Sloveniji zagotovil sploh prvo olimpijsko kolajno v obdobju samostojne države. Čop in Špik, kolajni sta prejela ob 13.22 po slovenskem času, pa sta še enkrat dokazala, da sta tekmovalca za te največje tekme, saj sta prikazala najboljšo predstavo v zadnjih štirih letih. Slovenca z nastopom kljub kolajni nista bila najbolj zadovoljna, saj sta vodila več kot polovico proge, in to s celim čolnom naskoka pred tekmeci. Na 1500 metrih sta ju na boljših progah najprej ujela Italijana, v zadnjih 500 metrih pa sta iz ozadja prihitela še aktualna svetovna prvaka z Bleda 2011 in si priborila zlato.

Olimpijske igre, dvojni dvojec, finale:

1. Nathan Cohen/Joseph Sullivan (NZl) 6:31,67
2. Alessio Sartori/Romano Battisti (Ita) 6:32,80
3. Luka Špik/Iztok Čop (Slo) 6:34,35
4. Ariel Suarez/Cristian Rosso (Arg) 6:36,36
5. Bill Lucas/Sam Townsend (VBr) 6:40,54
6. Rolandas Mascinskas/Saulius Ritter (Lit) 6:42,96

Komentarjev 2
  • 1111 14:01 02.avgust 2012.

    ...ben mu miša...škoda...ampak bron, je kot zlato! BRAVO !!!

  • Alena 13:00 02.avgust 2012.

    juhu