Slovenija
38817 ogledov

Covid v štabu CZ: "Cepamo kot muhe, včeraj šest, danes devet"

Sandi Curk
1/3
Anže Petkovšek Predstavitev sirotišnice za Ukrajinske sirote v vasi Slavina.
Predstavniki civilne zaščite še enkrat pozivajo: Na prizadeta območja nikar ne hodite sami, če pa že, prosimo, da nas o tem obvestite!

"Noro smo utrujeni," na vprašanje kakšna so razmere v štabu in na terenu, odgovarja Sandi Curk poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko, kjer usmerjajo delo prostovoljcev.

Poleg tega jih je zdesetkal še covid. "V ponedeljek smo poklicali enega fanta, da nam pomaga pri računalniških opravilih. Prišel je z morja, prehlajen zaradi klime, včeraj pa je udarilo: Skoraj dve tretjini zaposlenih je obležalo, najprej šest, danes še devet. Nadomestiti smo jih morali preko noči. Težava je, da so to ljudje s specifičnim znanjem, zdaj nove praktično celo noč usposabljamo, nato pa potrebujejo še dva dni, da postanejo polno operativen. Kaj takega se mi ni zgodilo niti v času covida, ko sem tukaj vodil štab," razmere opisuje Curk. Na vprašanje, kako se počuti sam, s tresočim glasom odgovarja: "Dobro, saj drugega mi ne preostane!"

poplave Komenda | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Odziv Slovenk in Slovencev na terenu je neizmeren, poudarja in hkrati dodaja, da intervencijske skupine in skupine, ki pomagajo, niso kos ljudem, ki na prizadeta območja prihajajo neorganizirano: "Še enkrat prosim, da se prijavite v aplikacijo in šele, ko bomo prijeli zahtevo po vaši pomoči, boste napoteni. Se pa zavedamo, da je življenje nekaj drugega. Če ste se na lastno željo mimo sistema dogovorili z neko krajevno skupnostjo, društvom, hvala bogu pomagate, ker potrebujejo pomoč. A oni nas o tem niso obvestili in nimate delovnega naloga. V takih primerih, sploh če ste organizirana skupina, pošljite na elektronsko pošto civilne zaščite sporočili stabcz.notranjska@urszr.si podatke o vaši skupini, s kom in kdaj ste dogovorjeni ter dodajte kontaktne podatke. Mi to preverimo in v uri, dveh dobite delovni nalog."

Za območje Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč, Mozirja ter naselij proti Ljubnem ob Savinji od danes do preklica zaradi varnosti velja poseben režim za dostop prostovoljcev, ki bi želeli pomagati čistiti v ujmi prizadeta območja. Dostop brez naloga civilne zaščite ni mogoč.

Na omejen dostop nekaterih območij opozarja Prometno-informacijski center za državne ceste.Točka z omejenim dostopom za Solčavo in Ljubno je na Pavličevem sedlu. Za Koroško so točke na cesti Šentvid-Šoštanj ter v Šoštanju pri letališču Lajše. Za občine Zgornje Savinjske doline Nazarje, Ljubno, Gornji Grad in Rečico ob Savinji je omejen dostop na cesti Radmirje-Mozirje in v Mozirju pri krožišču. Omejen dostop je na cesti Holmec-Poljana pri Lokovici za Mežico, za Mežico in Črno na Koroškem pa na mejnem prehodu Mežica-Reht.

Na terenu je več tisoč ljudi, največ jih je na štajerskem koncu, zelo dobro je organizirana tudi kranjska regija, pravi Curk: "Od njih smo malo prej dobili zahtevek, da vsak dan zagotavljamo dovolj prostovoljcev, tudi oni pa prosijo, da je zadeva organizirana. To je pomembno, da te tam nekdo počaka in te pripelje na lokacijo, kjer tvojo pomoč potrebujejo. Predvsem pa na lokacijo, ki je ocenjena, da ne pripomore k tveganosti ogrožanja zdravja ali življenja."

Težava je, dodaja, da se je na številnih lokacijah začela druga stopnja sanacije, kjer se z gradbeno mehanizacijo rušijo predelne stene, ponekod cele hiše, ljudje pa tam hodijo.

obisk predsednika vlade Roberta Goloba v Strugah pri Lučah poplave | Avtor: Nebojša Tejić/STA Struga pri Lučah po poplavah. Nebojša Tejić/STA

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 51
  • mihatirs 12:10 13.avgust 2023.

    Poznam jih 11 ki so ravnokar zboleli zaradi angine...pa je mnogo hujši potek kot od Covida in ne rabimo naslova na Žurnalu.

  • Antivaxer 06:48 13.avgust 2023.

    Ja nič, bo treba Janeza vrniti na ablast, da nas dol zapre, uvede policijsko uro, nabije maske na face in da nas ohladi z vodnim topom... Res ne morš verjet, da nekateri še kar nabijate, da je cepljenje bilo potrebno ...prikaži več in da je rešilo na milijone življenj... 🐑🐑🐑

  • darefoks 19:56 12.avgust 2023.

    budale se verjamejo v laznivi covid