Slovenija
3962 ogledov

Ne bojimo se koronavirusa: Na Hrvaškem več Slovencev kot lani

Hrvaška plaža
1/3
Profimedia
Na Hrvaškem v začetku avgusta več Slovencev kot v enakem obdobju lani.

Na Hrvaškem so v prvih devetih dneh avgusta imeli več kot milijon turističnih obiskov in 7,2 milijona nočitev, kar je približno 70 odstotkov turističnih rezultatov iz enakega obdobja lani, so danes sporočili iz hrvaške turistične skupnosti (Htz). V začetku avgusta je bilo na Hrvaškem za deset odstotkov več Slovencev kot v enakem obdobju lani.

Med 1. in 9. avgustom je bilo na Hrvaškem največ nemških obiskov. Prihod 225.000 Nemcev pomeni tudi šestodstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Sledijo hrvaški turisti, ki jih je bilo 178.000 ali 18 odstotkov več. Na tretjem mestu so Slovenci, ki jih je bilo 133.000.

Največ turistov imajo na Hrvaškem v Rovinju, Poreču, Medulinu, Crikvenici, Umagu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Pulju in Novalji na otoku Pagu, so dodali. Ko gre za nočitve, je največ bilo v Istri in na Kvarnerju, ki so skupaj zabeležili 3,1 milijona nočitev v prvih devetih dneh avgusta.

Hrvaška plaža | Avtor: Profimedia Profimedia

Direktor Htz Kristjan Staničić je izpostavil, da po "odličnem juliju", ko so dosegli 60 odstotkov lanskih julijskih rezultatov, avgusta beležijo še boljše turistične trende, ki kažejo, da je Hrvaška na približno 70 odstotkov svojih lanskih turističnih dosežkov. "Izjemno je pomembno, da se še naprej vsi obnašamo odgovorno in spoštujemo predpisane epidemiološke ukrepe, ker je to predpogoj za uresničenje turističnih rezultatov", je dejal.

Kot so še poudarili, je zgolj prejšnji konec tedna, med 7. in 9. avgustom, na Hrvaško prišlo 323.000 turistov, ki so ustvarili 2,3 milijone nočitev.

Med prejšnjim koncem tedna so na hrvaških avtocestah, s katerimi upravljata javni podjetji Hrvatske autoceste in Autocesta Rijeka-Zagreb, zabeležili 667.242 vozil, voznikom pa so zaračunali skoraj 36 milijonov kun (4,8 milijona evrov) cestnin.

Primerljivi konec tedna lani so zabeležili 892.959 vozil in v blagajno spravili nekaj več kot 51 milijonov kun (6,8 milijona evrov) cestnin. Prejšnji konec tedna je tako bil promet vozil manjši za četrtino, znesek cestnin pa je upadel za 30 odstotkov.

Današnji Jutarnji list pa izpostavlja, da so prejšnjo soboto na cestninski postaji Lučko pri Zagrebu našteli 34.515 vozil, kar je 283 vozil več kot primerljivo soboto v lanskem letu.

Komentarjev 11
  • maresem 16:25 10.avgust 2020.

    Kakšen corona virus neki. Ovce lahko vsak nateguje po dolgem in po čez. Nekdo se vam pa krohota za hrbtom ker mu gre vse, kot po loju. Bumbarji, PVC vrečke na glavo, da se zaščitite (pocrkate).

  • Avatar Syn
    Syn 15:37 10.avgust 2020.

    Pravilno. Kaj se boš bal nečega ki je že stoletja med nami?? Norost. Ta virus je kot vsaki drugi, le da ljudje s kroničnimi oboljenji in slabšim imunskim sistemom imajo večjo možnost umrljivosti. To pa je tudi vse. Čist dovolj ...prikaži več je upoštavat osnovne higijenske navade, se izogibat nepotrebnim gnečam in to je to. Da bi se pa obremenjeval z nekim virusom, pa mi na kraj pameti ne pride.

  • Solton 15:23 10.avgust 2020.

    hrvatarji spet lažejo in prirejajo številke, tako pri številu okuženih s covid-19. kot pri številu turistov...Hrvaška je ena sama laž...