Slovenija
79 ogledov

CPM gre v stečaj

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Konec. Po prisilni poravnavi je bil včeraj vložen predlog za stečaj CPM. Na cesto 669 delavcev.
V MTB napoved stavke
Zahteve. Razmere se slabšajo tudi v gradbenem podjetju MTB, kjer je zaposlenih še 137 delavcev. “Za 25. februar smo napovedali stavko. Zahtevamo izplačilo regresa, zaostalih plač, jubilejnih nagrad, potnih stroškov in malice,” je povedala Breda Črnčec.

“To je nova socialna katastrofa,” je poudaril Jožef Tivadar, direktor Centra za socialno delo Maribor. Včeraj dopoldne je namreč več kot 650 zaposlenih v Cestnem podjetju Maribor (CPM) izvedelo, da gre njihovo podjetje v stečaj in da bodo ostali brez služb.

Predlog podal Škoberne
Vljudno vas obveščam, da se je družba CPM znašla v tako težki gospodarski situaciji, da nima več možnosti normalnega preživetja. Zato sem se kot uprava družbe CPM odločil, da podam predlog za začetek stečajnega postopka pred sodiščem v Mariboru,” je Janez Škoberne, direktor CPM, včeraj pisno obvestil sodelavce. Neuradno smo izvedeli, da naj bi Škoberne ta teden že zapustil Slovenijo (njegov mobilni telefon zvoni v prazno), upravo pa vodi Marko Plečko, prokurist podjetja. “Zmanjšan obseg poslovanja in drastičen upad cen nista več omogočala normalnega poslovanja in servisiranja dolgov. Za normalno poslovanje bi potrebovali vsaj šest milijonov evrov mesečnega prometa, kar pa je pri trenutnem povpraševanju po gradbenih delih v državi nemogoče,” je zapisal Plečko.

Zimsko službo bodo po stečaju CPM izvajala podjetja CP Ptuj, VOC Celje in CP Murska Sobota.
Direkcija RS za ceste

Stečaj za matično družbo
Mariborsko okrožno sodišče je v zadnjih dveh letih sicer že dvakrat zavrnilo zahtevo upnikov za stečaj CPM, ki je bilo v postopku prisilne poravnave od sredine januarja letos. Pred nekaj dnevi je Vladimir Bilić, pooblaščenec družbe Ibiko in Nogometnega kluba Drava Ptuj, vložil ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave in zahteval začetek stečaja, vendar ga je tokrat prehitela uprava CPM. Včeraj je bil predlog za stečajni postopek za zdaj podan le za matično družbo CPM, ne pa tudi za hčerinske družbe.

“To je svinjarija”
Nad dogajanjem je razočaran tudi sindikat. “Prisilna poravnava je bila samo kamuflaža, da so lahko pokradli, kar se je še pokrasti dalo.To je svinjarija,” je dejala Breda Črnčec, sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Območne organizacije Podravje in Koroška. Po pojasnilih Barbare Matul, hišne sindikalistke v CPM, pa so že v pripravljenosti, da bodo lahko pomagali pri prijavi na zavod za zaposlovanje in čimprejšnjem izplačilu iz jamstvenega sklada. “Hkrati pa bomo seveda bdeli nad tem, da bomo tudi iz stečajne mase izterjali neplačane terjatve za opravljeno delo,” je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.