Slovenija
12 ogledov

CPM zamrznil stavko

Prebivalci Maribora so včeraj tarnali predvsem nad ponekod neočiščenimi pločniki Žurnal24 main
V CPM še čakajo na del plače, regres in nadure. Zaradi zimske službe sindikat napoveduje ustavni spor.
Ceste so bile kopne
Brez poškodb. CPM, ki skupaj z Nigradom pluži v Mariboru in njegovi okolici, je svoje delo kljub slabemu stanju v podjetju ob nedavnem sneženju opravljalo brez zapletov. Ceste na tem območju so bile včeraj že kopne, nekoliko slabše je bilo s pločniki. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor z nedelje na ponedeljek niso zaznali povečanega števila poškodb, ki bi nastale zaradi spolzkega cestišča ali pločnikov.

Čeprav v Cestnem podjetju Maribor (CPM) tudi včeraj niso prejeli drugega dela plač, kot jim je bilo obljubljeno, se delavci in stavkovni odbor niso odločili za stavko.

En del še danes
“Plač včeraj ni bilo. Na sestanku nam je direktor Janez Škoberne obljubil, da bodo plače danes, zato smo stavko zamrznili,” je pojasnila Barbara Matul, sindikalistka Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije (SCGS) v CPM. Še vedno pa več kot 940 zaposlenih ni prejelo regresa za letni dopust in plačanih nadur. Regres v višini 200 evrov naj bi bil izplačan do 15. decembra. Za danes so jim obljubili izplačilo 350 evrov oktobrske plače in poplačilo vseh obveznosti delavcev, ki jih imajo do bank. Kot smo že poročali, so delavci del oktobrske plače, 400 evrov, prejeli prejšnji teden.

Brez pluženja ob službo
“Če obljuba direktorja ne bo izpolnjena, bo izgubil zaupanje sindikata,” je napovedal Anton Turk, predsednik SCGS, v katerem skupaj s konfederacijo Pergam razmišljajo, da bi vložili ustavni spor. “Ni prav, da zakon o cestah delavcem, ki so odgovorni za zimsko službo, ne omogoča stavke. Če ne opravljajo svojega dela, lahko takoj izgubijo službo. To je v nasprotju z zakonom in ustavo,” je dodal.

Stavke v MTB ne bo
Težave z izplačilom oktobrskih plač so imeli tudi v drugem večjem mariborskem gradbenem podjetju MTB, v katerem je zaposlenih več kot 140 ljudi. Delavci so bili v pripravljenosti, da bodo napovedali stavko, če ne bi bilo izplačila. “Vseh 140 zaposlenih je že prejelo plačo, tako da stavke ne bo,” je včeraj sporočila Breda Črnčec, sekretarka v Območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Podravje in Koroška.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.