Slovenija
66 ogledov

Črka "J" bila napaka?

Berglund se izogiba potovanjem v Slovenijo, saj bi ga, kot je dejal, "aretirali POP-TV-2
Na ljubljanskem sodišču prek videopovezave zaslišali finskega novinarja Magnusa Berglunda.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka obravnava v tožbi predsednika SDS Janeza Janše proti finski televiziji YLE ter Magnusu Berglundu in Bojanu Potočniku.


Prek videopovezave je potekalo zaslišanje novinarja Berglunda, ki je poudaril, da so podatki, ki jih je uporabil v oddaji Resnica o Patrii, resnični, da vse drži še danes. Njegovi viri so bili le iz Finske, glavni iz Patrie, pri črki "J" pa da se je zgodila napaka  – če bi vedel, da bo temu v Sloveniji namenjene toliko pozornosti, tega ne bi izpostavljal. 

Kot je pojasnil, je črko J uporabil kot sredstvo dramatizacije, da zadrži pozornost gledalcev do konca oddaje in da bi gledalci razumeli, da ima pravilne dokumente. "A to je bila napaka, ta J je v razpravah pritegnil preveč pozornosti," je menil novinar.

J kot Jerković

Po njegovih besedah se tudi v zvezi s Hrvaško pojavlja črka J, ampak se v notranjih dokumentih Patrie ločuje med Slovenijo in Hrvaško, tudi sam je preveril to gradivo, "zato se tudi slučajno ne bi mogel zmotiti oziroma omenjati osebe s Hrvaške", je poudaril Berglund. Za Janšo bi lahko uporabil tudi oznako PM ali pa Janša, saj da se ga je po novinarjevih besedah tudi tako označevalo v dokumentih, je dodal.

Janšev odvetnik Franci Matoz je spomnil na navedbe iz oddaje, da je oseba J potrebovala denar za pokojnino. Zanimalo ga je, ali je novinar morda to informacijo zamešal z Bartolom Jerkovićem, direktorjem hrvaškega podjetja Đuro Đaković, ki se je kasneje upokojil. Berglund je ponovil, da tega nikakor ni zamešal.

"Enake metode kot v Egiptu"

Berglund je oddajo o načinih poslovanja Patrie prvič pripravil leta 2007, in sicer o domnevni korupciji v poslu z Egiptom. Tema je bila zanj pomembna, saj je Patria v lasti države, Finci pa imajo po njegovih besedah pravico vedeti, kaj družba počne z njihovim denarjem. Z oddajo je dobil dobre zveze in vire, leta 2008 pa se je lahko prepričal, "da se v slovenskem poslu uporablja enake metode kot v Egiptu".

Virov ne bo izdal

Na zadevi je delal več mesecev, najpomembnejši viri so prihajali iz Patrie, imel je tudi druge vire, ki so imeli podatke o Patriinih poslih. In prišel je do zaključka, da so njegovi viri povsem zaupanja vredni in jih ne namerava izdati.

Slovenski sogovorniki po besedah Berglunda niso bili viri, v oddajo jih je vključil, da pojasnijo okoliščine v Sloveniji. Njihova politična pripadnost zanj ni bila pomembna, pomembno je bilo, kakšno vlogo so imeli in ali poznajo okoliščine.

Ne ve, ali se je plačalo

Tudi na vprašanje, na podlagi česa je prišel do zaključka, da je Patria podkupila Janšo, je odgovoril, da iz dokazov, ki jih je dobil iz Patrie in pripovedi virov. Matoz je Berglunda tukaj vprašal, ali je videl dokument, iz katerega je izhajalo, da je Janša dobil podkupnino. "Iz dokumentov izhaja, da se je vedelo, da posla ne bo, če se ne bo plačalo predsedniku vlade", je pojasnil Berglund. Na vprašanje, ali se je to dejansko zgodilo, je odgovoril, da ne ve.

Dodal je, da oddaje nikakor ni namerno objavil, ker je bilo takrat v Sloveniji predvolilno obdobje, ampak je šlo za prvo oddajo po poletnem premoru. Zanj je bilo tudi presenečenje, ko je Televizija Slovenija želela predvajati oddajo.

Komentarjev 36
  • dragec 08:03 11.februar 2014.

    Še enkrat, Janša, aliti Jašari ni lobiral denar zase, ampak za svojo stranko SS D SS

  • Žurnalček 00:22 11.februar 2014.

    Kaj lažete ! Rekel je samo .če bi vedel , da bo dvignil tak halo , ne bi črke objavil ! Ampak v dpkumentih je še zmeraj in jasno stoji črka J !

  • Merkava4 19:37 10.februar 2014.

    Mal se ti je skisal, pa nič hudega: na Finskem ni nihče podkupljal, Ridl je pral denar, Interpol je pa opozarjal - koga že? Tebe, na Studenec??