Slovenija > Črna kronika
42305 ogledov

22-letnik izkrvavel v navzkrižnem ognju

Mirko Pilinger D. M. Mirko Pilinger
Cesta Novo mesto – Mirna Peč je bila na lansko prvo septembrsko soboto pri romskem naselju Žabjak (Brezje) prizorišče pravega strelskega obračuna, v katerem je ugasnilo življenje Sabostjana Kovačiča. Umora iz brezobzirnega maščevanja in poskusa uboja je osumljen Mirko Pilinger, Dejanu Novaku pa očitajo sostorilstvo pri obeh dejanjih.

»Vse kaže, da je bil motiv kaznivega dejanja ljubosumje. Na facebooku so se pojavili neki posnetki, s katerimi naj bi partnerica osumljenca, ki je bila v streljanju tudi hudo poškodovana, vzpostavila stike s pokojnim. In sledilo je, kar je sledilo. Tarča napada je bil pokojni,«  je po dogodku izjavil vodja novomeških kriminalistov France Božičnik.

Padel v zasedo

25-letni Miki, kot kličejo Mirka Pilingerja, naj bi torej skoval maščevanje. Na usodni dan okoli 22. ure je z zabave v Žabjaku odpeljala seat alhambra, takoj za njim pa audi A6, ki ga je vozil 20-letni Dejan Novak. Slednji je prehitel pred seboj vozeči avto, trčil vanj in mu zaprl pot. Iz audija naj bi izstopil Pilinger in z avtomatsko puško ustrelil proti seatu. Krogle so nato letele z obeh strani. Najprej sta bila zadeta potnika v seatu, 27-letnik je bil hudo ranjen v obraz, 22-letni Bestjan, to je bil vzdevek Sabostjana Kovačiča, pa je umrl na kraju dogodka. Njegovo truplo so našli za robom ceste.

Dejan Novak | Avtor: D. M. Dejan Novak D. M.
Streli proti audiju so zadeli 19-letnika in 26-letno žensko, Pilinger pa je pobegnil in se okrog sedme zjutraj po poročanju Dnevnika sam predal policistom. Novak je nato poškodovana sopotnika odpeljal na novomeško urgenco, prav tako so s seatom tja peljali 27-letnika.

Policisti so sicer že pred streljanjem posredovali v Žabjaku zaradi prijave preglasne glasbe in kaznovali kršitelja, niso pa vedeli, da Kovačiču pripravljajo zasedo.

Eden na stolu, drugi na platnu

Na današnjem preodbravnavnem naroku na novomeškem okrožnem sodišču sta bila prisotna oba obtoženca, vendar Pilinger zgolj virtualno, prek videokonference, saj ga zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov niso uspeli pripeljati iz ljubljanskih zaporov. Na daljavo pa se ni želel zagovarjati, ker se tako ne bi mogel posvetovati s svojim zagovornikom, odvetnikom Adamom Molanom. Tudi Novakov zagovornik, odvetnik Igor Grošelj, je predlagal preložitev naroka, ker da se s tožilstvom pogajajo o morebitnem priznanju krivde. Sodnica Mojca Hode je tako naslednjega razpisala za 13. april.

Komentarjev 8
  • Toma 05:36 24.marec 2023.

    Ogradit rezervate! Notri naj sami rešujejo probleme, ven pa lahko grejo le tisti, ki so bili tisti teden ”pridni”!

  • mihatirs 20:07 23.marec 2023.

    30 let zapora pa naj se jebejo do kraja notri, cigani umazani!

  • Avatar Leon
    Leon 18:02 23.marec 2023.

    Janshevci na delu .