Slovenija
280 ogledov

70-letnik svojega zdravnika urologa iskal že dan prej

streljanje Izola Anže Petkovšek
70-letni napadalec je načrtno napadel 36-letnega urologa Guillerma Martineza. Zdravnika je pacient, ki naj bi imel raka prostate, iskal že dan prej. Včeraj sta skupaj sedla na klopco na hodniku, se pogovarjala, nato pa so odjeknili streli.

"70-letnik je po neuradnih informacijah doktorja Martineza iskal že dan prej. Ko je včeraj prišel do njega, sta najprej sedla na klopco. Doktor Martinez, ki je včeraj pregledal 60 pacinetov, si je torej tudi tokrat vzel čas za svojega pacienta in seveda ni vedel, da bodo vanj sproženi streli," je na novinarski konferenci bolnišnice Izola povedal Mladen Gasparini, predstojnik kirurškega oddelka v izolski bolnišnici.

Napadalec pacient dr. Martineza

36-letni Luis Guillermo Martinez Bustamante je bil eden od dveh specialistov urologov, ki sta delovala v izolski bolnišnici. Mehičan, oče dveh otrok, je veljal za kompetenega in perspektivnega zdravnika, ki je uvajal najnovejše metode zdravljenja in je med pacienti veljal za srčnega. "Napadalec je bil bolnik dr. Martineza in po pregledu dokumentacije ugotavljamo, da je bil korektno voden."

Policist v bolnišnico prišel po dokumentacijo

Policist, ki je bil druga žrtve strelčevega napada, je bil v bolnišnici zaradi druge službene zadeve, prišel je po dokumentacijo za nekega drugega bolnika. Ko ga je storilec zagledal, je streljal tudi nanj. 43-letni policist je hudo ranjen obležal, storilec pa je zapustil bolnišnico. Policisti so ga zatem v blokadi ustavili na parkirišču, pri tem pa je storilec pričel streljati tudi nanje.

Policisti so odgovorili s streli. "Starejši moški, ki je komaj hodil, je bil popolnoma miren. Za nekaj trenutkov je celo sedel na klopco, ne vem, kaj je počel, nato je vstal in šel naprej," razlaga očividka, ki je v tem času prišla v bolnišnico na obisk k sestri.

V izolski bolnišnici že napadel, groženj ni bilo

Mladen Gasperini | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Napadalec je bil pred 18 leti, ko je bil še v zaporu, pregledan v naši bolnišnici. Takrat je napadel svojega varnostnika. Latentno nasilje je bilo očitno prisotno, veljal je za vaškega posebneža, vendar groženj pred napadom ni bilo," razlaga Gasparini, ki meni, da je šlo za hladnokrven načrtovan napad.

Na vprašanje, ali mu je znano, ali je imel moški, ki je streljal, s seboj listek z imeni ljudi, ki naj bi jih skušal umoriti, je povedal, da v bolnišnici o tem ne vedo nič.

Napadalec že večkrat obravnavan zaradi kaznivih dejanj

70-letni napadalec je doma iz Svetega Antona pri Kopru in je bil v preteklosti že obravnavan za kazniva dejanja z uporabo orožja. Na policiji tudi pojasnjujejo, da ni bil rezervni policist v samostojni Sloveniji (po razpoložljivih podatkih je bil v rezervnem sestavu milice do leta 1981), zato tudi ni imel orožja s tega naslova. Za orožje ni imel ustreznih dovoljenj, v preteklosti pa je bil obravnavan že za več kaznivih dejanj, za katera je bil kaznovan in je dosojene kazni tudi odslužil.

Zdravstveno osebje pomagalo že med streljanjem


"Zdravstveno osebje je prihitelo na pomoč še med streljanjem. Varnostno nismo prilagojeni, je pa instinkt pomagati še vedno močnejši kot instinkt rešiti svojo kožo,"
pravi Peter Golob, kirurg, ki je med prvimi priskočil na pomoč. Prizadetim zdravstvenim delavcem bodo v izolski bolnišnici ponudili psihološko pomoč. Po njej je izrazilo potrebo že okoli 15 zaposlenih.

streljanje Izola | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Kaj je pravi razlog za napad, še ni znano, možno je tudi, da motivi za to nerazsodno dejanje ne bodo znani nikoli," pravi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je danes prav tako bila v Izoli. Kolarjeva napoveduje sestanek vodstev zdravstvenih ustanov, s katerimi bo pregledala  postopke zagotavljanja varnosti. Na ministrstvu za zdravje razmišljajo o tem, kako bi zaščitili najbolj izpostavljene zdravstvene ustanove. Po besedah ministrice so to predvsem urgence.

Preberite še:

Žiža: Z agresijo bolnikov se soočamo vsakodnevno



Strokovni direktor bolnišnice Izola Felice Žiža opozarja, da se zdravstveni delavci predvsem na urgenci, a tudi v specialističnih ambulantah, vsakodnevno srečujejo z agresivnostjo in nadlegovanjem bolnikov. "Bolnik, ko je bolan, vidi le sebe in želi biti oskrbljen čim prej in čim bolje. To je gotovo problem, treba se bo pogovarjati, ta dogodek bo gotovo pripeljal do nekih sprememb v načinu delovanja zdravstvenega sistema," pravi Žiža, ki opozarja na pomanjkanje zdravnikov ter na neizdelane normative in standarde za delo zdravnikov.

Radivoj Nardin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Doslej smo živeli v nekem iluzornem prepričanju, da se nam kaj takega ne more zgoditi. Prav zato so zaposleni v bolnišnici tako pretreseni. Na take razmere se bo žal treba navaditi," pravi direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin.

"Nihče od nas si ne želi, da bi ga moralo biti strah, ko bi stopil v ambulanto in skušal pomagati pacientom, zato je nujno potrebno nekaj storiti na področju varnosti. Zelo pomembno je partnerstvo med zaposlenimi in pacienti, ki sicer zelo dobro poznajo svoje pravice, kar je tudi zelo prav, vendar pa je pomembno, da poudarimo, da smo mi tukaj zato, da jim kot zdravniki pomagamo, kljub temu, da včasih prihaja do daljših čakalnih vrst," pa poudarja Gasparini.

Ministrica za zdravje je napovedala, da bodo za družinske člane tako tragično preminulih zdravstvenih delavcev uvedli različne oblike pomoči, deležni naj bi jih bili predvsem mladoletni otroci. Vendar bo to potrebno zapisati v zakonodajo, spremembe naj bi pripravili že v kratkem.

Preberite še:

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • dragec 08:01 26.avgust 2016.

    Grims ima UDBO privide, sicer polovica članov SSDSS a so bivši rdeči udbomafijci

  • Avatar Leon
    Leon 20:25 23.avgust 2016.

    "Kaj je pravi razlog za napad, še ni znano, možno je tudi, da motivi za to nerazsodno dejanje ne bodo znani nikoli," pravi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc..............morda tako kot za dr. Radana ?\s\sIvan Radan, kolateralna žrtev zdravniške mafije.............http://www.portalplus.si/889/ivan-radan-kolateralna-zrtev-zdravniske-mafije/