Slovenija > Črna kronika
14898 ogledov

Afera Fotopub: sodišče uvedlo preiskavo zoper Dušana Smodeja

Dušan Smodej Zajem zaslona / TV Slovenija
Dušan Josip Smodej se iz afere Fotopub očitno ne bo izvlekel brez posledic. Okrožno sodišče v Ljubljani je v ponedeljek uvedlo kazensko preiskavo zoper "enega osumljenega", očitki segajo od spolnega nasilja do hudih telesnih poškodb.

Začelo se je avgusta lani, s stranjo Proti nasilju Dušana Smodeja na instagramu. "Stran je namenjena deljenju izkušenj z Dušanom Smodejem – od spolnega nadlegovanja do manipulacij in finančnih prevar," se je glasil njen opis. Zvrstile so se obtožbe o spolnih zlorabah, tudi ob podtikanju droge za posilstvo GBH. Pa ni bil omenjan zgolj Smodej, z njim naj bi bil povezan tudi Roman Uranjek, član slikarskega kolektiva Irwin in s tem širšega gibanja Neue Slovenische Kunst. Zabave, na katerih naj bi se zgodila posilstva, sta menda prirejala tudi skupaj.

Spolni predator

Po izbruhu afere je Uranjek storil samomor. Po tistem se je javno oglasila priznana publicistka Maja Megla: "Z Romanom sva postala par jeseni leta 1986. Odnos je trajal mesec dni do prvega poskusa ponižujočega, deviantnega spolnega odnosa. O njem ne želim javno govoriti, lahko pa ga, če bo potrebno, opišem policiji ali tožilcu. Najin odnos sem takoj prekinila... Živel je dvojno življenje. V krogih vplivnežev je bil galanten, pozoren in zabaven ter zelo sladek in ljubezniv do tistih, ki so bili pomembni na njegovi karierni poti. Imel pa je tudi svoje temno življenje: spolno predatorstvo, ki je bilo na očeh javnosti, in diabolično perverznost, za katero smo izvedeli nedavno, četudi se je v drobcih nakazovala že prej."

In glede Smodeja: "Ne poznam ga, menim pa, da je Roman v njem končno našel idealnega družabnika, človeka iz sveta vizualne umetnosti z deviantnimi nagnjenji. Skupaj sta lahko izživljala svoje temačne perverznosti."

O spolnih fantazijah

Smodej, umetnik, producent in kurator, s končano slavno praško univerzo Famu, sicer sin znanega novomeškega zdravnika, je za  medije vse očitke takoj zavrnil. Prav tako v televizijski oddaji Tarča, v kateri so zaman skušali navezati stik z dekletom, za katero je njena prijateljica povedala: "Odhajali so z nekega 'after partyja', ona je hotela oditi domov spat, Dušan pa je hotel seksati z njo in je ni pustil pri miru. Šel je za njo, tekel za taksijem, ni ga hotela spustiti v hišo, pred hišo jo je pretepel in posilil v lastni postelji."

Pred kamero ni zanikal zgolj deviantnih zapisov, ki jih je pošiljal dekletom, vendar je šlo po njegovem za fanazijo:  "Vsi imamo fantazije, ki jih realiziramo ali pa ne. Sam tega nisem naredil. Moje spolno življenje je razburljivo in nenavadno. Imel sem veliko različnih spolnih izkušenj."

Potem ko je obtožbe o spolnem nasilju zavrnil, češ, da naj vsakdor, ki lahko dokaže nasprotno, proti njemu vloži ovadbo, se je to tudi zgodilo. Ljubljanski kriminalisti so oktobra lani končali preiskavo 12 sumov kaznivih dejanj, oškodovancev je bilo devet, osumljenci pa trije, Smodej, Uranjek in dekle, ki naj bi prvega izsiljevalo. Proti njej so kazensko ovadbo zavrgli in prav ona je nato odprla profil Proti nasilju Dušana Smodeja, ter razkrila afero.

Zadolžen do vratu

Uranjek je mrtev, zato pregona proti njemu ni bilo, in tako ostane samo še Smodej. Tožilstvo je 10. januarja na okrožno sodišče v Ljubljani vložilo zahtevo za preiskavo zoper enega osumljenega zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi ali postopkov v športu ter kaznivega dejanja hude telesne poškodbe na škodo dveh oškodovank. "Sodišče je 29. januarja uvedlo kazensko preiskavo," nam je včeraj sporočila vodja tožilstva dr. Katarina Bergant.

Prejkone gre pričakovati obtožnico, a Smodej ima na vesti še druge domnevne grehe, tokrat premoženjske. Dolgoval naj bi na desetinam upnikov, med drugim dobrih 4.000 evrov ljubljanski mestni občini. "V zvezi s tem predkazenski postopek še poteka," nam je sporočil Tomaž Tomaževic z ljubljanske policijske uprave.

Komentarjev 35
  • arabo001 23:08 31.maj 2023.

    Ne odstopa bistveno od vseh politikov trenutne vlade. Psihopati in bolniki.

  • Koka 13:25 31.maj 2023.

    Kultura na višku, na ribežl nastrgano korenje direkt na "pizzo" ... to ti je ta famozn fotopub! Tud Asta je rada zahajala tja! Kultura pač... levajzarska!

  • Koka 13:22 31.maj 2023.

    To so ti levajzerski biseri ... nč delat, sam pi.dulirat ... upam, da mu celica ne uide!