Slovenija > Črna kronika
8 ogledov

Alkohol krivec za nesreče

alkotest, policija Žurnal24 main
Policisti bodo med 7. in 14. oktobrom poostreno nadzirali promet.

Na območju Slovenije bo v okviru akcije 0,0 šofer – trezna odločitev med 7. in 14. novembrom oziroma v času martinovanja policija izvajala poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov oziroma nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil na državnih in lokalnih cestah. V primeru, da bodo voznike zalotili pri storitvi cestnoprometnih prekrškov, bodo dosledno odredili tudi preizkus alkoholiziranosti.

Gre za nadaljevanje preventivne akcije 0,0 šofer, ki se je začela junija letos. Ministrstvo za zdravje želi z akcijo zmanjšati število prometnih nesreč in njihovih posledic ter delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč.

Akcija se bo nadaljevala tudi decembra, ki je glede nesreč, povezanih z alkoholom, med najbolj kritičnimi v letu. Policisti bodo zato v naslednjih dveh mesecih izvedli vrsto aktivnosti za večjo varnost udeležencev v cestnem prometu.

Naj pelje voznik, ki ni pil

Policisti vsem udeležencem v cestnem prometu predlagajo, naj v primeru, da vozniki uživajo alkoholne pijače, za prevoz uporabijo javna prevozna sredstva ali pa naj vozi voznik, ki ni užival alkoholnih pijač, mamil ali psihoaktivnih substanc. Pri tem je treba upoštevati, da alkohol v organizmu ostane več kot 12 ur po zaužitju. Policisti opozarjajo, naj vozniki upoštevajo omejitve hitrosti, uporabljajo varnostni pas ter med vožnjo ne telefonirajo.

Na Primorskem letos že 1639 nesreč

V devetih mesecih so policisti Policijske uprave Koper obravnavali 1639 prometnih nesreč ali 25 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2010. V teh prometnih nesrečah je 10 ljudi izgubilo življenje, 77 jih je bilo hudo telesno poškodovanih in 422 lažje. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi v organizmu so policisti na tem območju pridržali kar 386 voznikov.

V kar 166 prometnih nesrečah so letos odkrili prisotnost alkohola, kar presega petletno povprečje. V nesrečah, kjer bil prisoten alkohol, so umrli trije ljudje.

Alkoholizirani vozniki so prometno nesrečo največkrat povzročili zato, ker niso vozili v pravilni smeri in so z vozilom zapeljali levo ali desno z voznega pasu ali niso prilagodili hitrosti stanju na cesti.

Število nesreč večje tudi na mariborskem območju

V prvih devetih mesecih letošnjega leta so policisti na cestah na območju Policijske uprave Maribor obravnavali 3279 prometnih nesreč, v enakem obdobju lanskega leta pa 15 manj. V tem časovnem obdobju je v prometnih nesrečah umrlo 28 ljudi, 87 je bilo hudo in 1542 lažje telesno poškodovanih.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je zmanjšal za dober odstotek. Kljub vzpodbudnim trendom pa je problematika alkohola na cestah na območju Policijske uprave Maribor še vedno velika.

Komentarjev 4
  • privat 10:14 11.november 2012.

    alkohol je posledica socialnih stisk ,ki jih povzroča neodgovorna politika države...Ja vse jo bo več ,ker miličniki red delajo od repa problema!

  • allstarr111 19:14 07.november 2011.

    P kaj je s tabo, sej imamo tud države kjer 0.5 ni kršitev, obstajajo tud države kje imajo 0.75 pa jim gr čist dobr. Zakaj bi mogl met pri nas 0.0 ?? Povej en dober razlog, razen polnenja blagajne.

  • dusan72 18:47 07.november 2011.

    med 7. in 14. oktobrom ??? A naslednje leto ?