Slovenija > Črna kronika
32 ogledov

Alkoholizirani učitelj vožnje

Šola vožnje Saša Despot
Bolj slab zgled je dajal svojemu učencu učitelj vožnje, ki so ga policisti v avtomobilu avtošole ujeli pijanega.

Bilo je malo po 9. uri, kar očitno vendarle še ni prezgodaj za alkohol. Kranjski policisti so v Kranju kontrolirali šolo vožnje, v njej pa 26-letnega kandidata  za  voznika in 35-letnega učitelja vožnje, ki je bil pod vplivom alkohola. 

"Preizkus  alkoholiziranosti  je  pri  njem pokazal rezultat 0,11 mg/l,  moral  pa  bi  biti  0,00,  ker v cestnem prometu učitelj vožnje med usposabljanjem  kandidata za voznika v vožnji motornega vozila ne sme imeti alkohola   v  organizmu," pove Bojan Kos s kranjske policijske uprave.  Učitelju  vožnje  so  policisti  poučevanje  zato prepovedali ter ga kaznovali z globo 300 evrov in s štirimi kazenskimi točkami.

Slabše sposobni že pri minimalni količini alkohola

Vožnja  pri  0,2  promila  alkohola  (0,09  mg/l)  pomeni,  da se poslabša sposobnost opazovanja premikajočih luči, zato voznik ponoči ni več sposoben povsem  pravilno  oceniti  razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohiteva;  pri  0,3  promila  (0,14  mg/l)  pa  se  že  zmanjša sposobnost globinskega  opazovanja, kar pomeni, da voznik ne more več pravilno oceniti razdalje.  

Posledici  sta  tvegano  prehitevanje  in  prekratka  varnostna razdalja  v  gostejšem  prometu. Možnost za povzročitev prometne nesreče se pri tej stopnji poveča za petkrat, še poudarjajo na policiji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.