Slovenija > Črna kronika
2228 ogledov

Otroku petarda eksplodirala v roki

petarda Boštjan Tacol
Otrok je po nesreči ostal na zdravljenju v celjski bolnišnici.

V nedeljo popoldne so celjskim policistom iz Splošne bolnišnice Celje sporočili, da je prišlo do hujše poškodbe otroka s pirotehničnim sredstvom. 

Policisti so pri ogledu kraja dogodka v Arji vasi ugotovili, da je otrok prižgal večjo petardo, ki mu je eksplodirala v roki. Pri tem je otrok utrpel zlom dveh prstov na rok in opekline po obrazu in telesu. 

Otrok ostaja na zdravljenju v bolnišnici, policija nadaljuje preverjanje okoliščin dogodka. 

roka, petarda Petarde Zdravje Fant je ostal brez obeh rok: "Ko je počilo, je bilo tako, kot bi počila bomba"

Včasih je potrebna amputacija

Lani se je v času božično-novoletnih praznikov s pirotehničnimi izdelki poškodovalo osem ljudi, od tega trije mladoletniki. Pri poškodbah gre lahko za manjše opeklinske rane, zelo pogosto pa pride tudi do obsežnih in kompleksnih poškodb roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. V nekaterih primerih je potrebna amputacija, nemalokrat pa se zgodi, da pride tudi do izgube vida in/ali sluha. 

Poškodbe po petardi | Avtor:

Dovoljeno le med 26. decembrom in 1. januarjem

Uporaba pirotehničnih izdelkov, in sicer tistih prve kategorije, je dovoljena od 26. decembra do 1. januarja. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana. Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka je prepovedana! Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prepovedana pa je tudi posest takšnih pirotehničnih izdelkov. Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, vendar le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 4
  • optimist11 20:29 24.december 2018.

    Otroku ne privoščim nesreče, starim OS..M pa naj potrga prste. Danes na božični večer v Mariboru na Pobrežju poka kot noro.

  • leonardo 16:25 24.december 2018.

    Samo dve besedi: PREPOVED PIROTEHNIKE!

  • Avatar Leon
    Leon 10:52 24.december 2018.

    Če bodo upoštevana vsa varnostna navodila, ki jih predvideva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, policija oseb, ki uporabljajo acetilen (karbid), ne bo sankcionirala........bodo kaznovali tiste ,ki bodo prihajali v bolnišnice zaradi poškodb s takšnimi sredstvi ! Slovenska zakonodaja glede ...prikaži več pirotehnike je neusklajena (tako kot vedno) saj ne omenja onesnaževanja ozračja ,kot ga predpisuje nek drugi zakon .