Zdravje
2815 ogledov

Vznemirjujoči posnetki: Igrali so se s petardami

petarde Shutterstock
Začenja se "sezona" pokanja s petardami. Pozor!

Minevata dve leti, odkar je prišlo do žalostnega dogodka, ki je takrat 14-letnemu dečku spremenil življenje za vedno. 19. decembra 2016 so v UKC Ljubljana sprejeli hudo poškodovanega dečka, ki se je poškodoval s pirotehničnimi sredstvi. "Fant ima hude poškodbe obraza, oči in sluha ter tako hude poškodbe rok, da smo jih morali pri zapestju amputirati," nam je takrat povedal dr. Uroš Ahčan s kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike.

V lanskem letu so zaokrožili posnetki po poškodbi fanta, za katerega anonimnost je UKC poskrbel; fotografije, posredovane javnosti, naj bi služile za to, da bi odgovorneje ravnali s pirotehničnimi sredstvi.

poškodbe po petardi | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana

poškodbe po petardi Slovenija Znano, kdo je 14-letniku prodal pirotehniko

Na pragu praznikov nova akcija

Podobno akcijo so te dni sprožili na Hrvaškem, kjer na nevarnost pokanja s petardami opozarjajo zdravniki Klinike za otroške bolezni v Zagrebu. Izpostavljajo, da je tovrstne fotografije pred decembrskimi prazniki, ko je pokanja s petardami največ, potrebno deliti in širiti med ljudi z namenom osveščanja. S tem namenom so medijem tudi odstopili fotografije poškodb otrok.

Poškodbe po petardi | Avtor:

Če že ne gre brez petard in raket je najbolje, da z njimi rokuje odrasla oseba in da so otroci na varni razdalji, je pri tem za hrvaške medije izpostavil dr. Zoran Barčot z omenjene klinike. Povedal je, da se decembra pogosto srečuje s poškodbami rok, očes in ušes pri otrocih.

"Ko se aktivirajo pirotehnična sredstva, se razvije temperatura tudi do 700 stopinj, kar lahko privede do izredno hudih opeklin, ki zahtevajo dolgotrajno zdravljenje, posledice lahko poškodovanec trpi vse življenje," v okviru omenjene akcije poudarja dr. Barčot.

Med najbolj pogostimi vzroki za poškodbe so situacije, ko se pirotehnično sredstvo ne aktivira takoj, otrok se približa, da bi videl, kaj se dogaja, nato pa pride do nenadne eksplozije. Zato zdravnik staršem izpostavlja tudi, da s svojimi otroki pazljivo preberejo navodila za uporabo.

S pirotehniko je potrebno ravnati z vso pazljivostjo. V Sloveniji sicer še vedno velja, da je prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Pirotehnika Roka, oko ... Slovenija Smrtne žrtve in poškodbe zaradi pirotehnike Pirotehnika Nič kriv, a poškodovan Slovenija Skozi okno priletela pirotehnika, mimoidoči hudo poškodovan

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Camilosta
    Camilosta 23:46 10.december 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top