Slovenija > Črna kronika
45045 ogledov

Zaradi petard ob obe roki

poškodbe po petardi UKC Ljubljana
Najstnik zaradi uporabe petard brez obeh rok.

Mineva leto dni, ko je prišlo do žalostnega dogodka, ki je 14-letnemu dečku spremenil življenje za vedno. 19. decembra lani so v UKC Ljubljana sprejeli hudo poškodovanega dečka, ki se je poškodoval s pirotehničnimi sredstvi. "Fant ima hude poškodbe obraza, oči in sluha ter tako hude poškodbe rok, da smo jih morali pri zapestju amputirati," nam je takrat povedal dr. Uroš Ahčan, predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike.

Fant je pirotehnična sredstva kupil od 20-letnega fanta z območja Šentjurja. Osumljenec je pirotehnične izdelke prodal tudi več drugim osebam, med njimi so bili tudi mladoletniki.

V lanskem letu so zaokrožili posnetki po poškodbi fanta, za katerega anonimnost je UKC poskrbel; fotografije, posredovane javnosti, naj bi služile za to, da bi odgovorneje ravnali s pirotehničnimi sredstvi.

roka, petarda Cobra ali Mega? Slovenija Policija o poškodbi 14-letnika: Šlo je za večji pirotehnični izdelek, kot je recimo Cobra ali Mega

 

roka, petarda | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Najmlajši star le 10 let

"V sezoni 2016/2017 se je s pirotehničnimi sredstvi poškodovalo 15 ljudi," je na tiskovni konferenci policije povedal dr. Simon Herman z ljubljanskega Kliničnega centra; prvega so oskrbeli 14. decembra, zadnjega 8. januarja.

Največ poškodb je bilo v silvestrski noči oz. zgodnjih jutranjih urah novega leta, in sicer pet oziroma 33 odstotkov vseh poškodovanih. Starostna porazdelitev: najmlajša 10 let (težka poškodba), najstarejši 48 let (lahka poškodba).

Med poškodovanimi je bilo sedem takšnih, ki so poškodbe utrpeli zaradi lastne krivde, osem pa takšnih, ki sami niso rokovali s pirotehničnimi sredstvi.

Uporaba petard je že tri leta dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem. Za Črni trg Slovenija Petarde na črnem trgu: Na dom prinesejo kar koli naročite

 

petarde | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Policija svari

Tudi v letošnjem decembru policija svari pred uporabo pirotehničnih sredstev. "Vse, ki kupujete in uporabljate pirotehnične izdelke, pozivamo, da z zgledom pripomorete k preprečevanju neželenih posledic uporabe pirotehnike. Kupujte jo pri pooblaščenih trgovcih, pri tem pa bodite pozorni na oznako CE. Uporabljajte jih v skladu z navodili proizvajalca in tako, da s tem ne ogrožate zdravja in premoženja ljudi. Pri uporabi pirotehničnih izdelkov ni prostora za alkohol, nepremišljenost in objestnost," poudarja Daniel Jug z Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

V času, ko je dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov, se bodo neposredno na terenu izvajali tudi inšpekcijski nadzori, in sicer pri registriranih trgovcih s pirotehniko, v okviru nadzorov pa se tudi preverja morebitna prodaja pirotehnike brez ustreznih dovoljenj in prodaja prepovedane pirotehnike (npr. petard). "Inšpektorji vsako leto izvedejo v povprečju od 60 do 70 inšpekcijskih nadzorov po celotni državi, usmerjeni pa so v večja trgovska središča, posamezne trgovine in tudi bolj odročna mesta," pri tem poudarja mag. Mitja Perko, glavni inšpektor Inšpektorata RS za notranje zadeve.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja.

denarnica denar euro Slovenija Spet bomo metali denar v zrak

posledica eksplodirane petarde, pest, raztrganina | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kaj je dovoljeno in kaj ne?

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1 ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F2 pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Izdelkov kategorije F3, F4, P2 in T2 ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam.

Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, vendar le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Baterije in kombinacije iz 3. kategorije do 1000 g neto mase eksplozivnih snovi in fontane iz kategorije do 750 g neto mase eksplozivnih snovi lahko kupujejo, posedujejo in uporabljajo tudi osebe starejše od 18 let.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana.

Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka je prepovedana! Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prepovedana pa je tudi posest takšnih pirotehničnih izdelkov.

Pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavna značilnost je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže.

Kupci in uporabniki naj ognjemetne izdelke, če se jim ne morejo odreči, kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri nakupu naj bodo pozorni na oznako CE, dobro pa naj se seznanijo tudi z navodili za uporabo. Navodila za uporabo na izdelku morajo biti napisana v slovenskem jeziku.

petarde Rekorden zaseg pirotehnike pri nas Slovenija Policisti zasegli 150.000 kosov petard

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Ledena 09:39 18.december 2017.

    Primitivno do konca.V cem vidis poanto pokanja?Ali samo provociras?Ali si enostavno zabi?Se kdaj vprasas,kako se pocutijo zivali in kaj dozivljajo?Sram te je lahko,zame si nicvrednez brez mozganov in obcutka do cesarkoli.In ja,v Libanon,potem pa se v Sirijo.Me zanima,ce bos tam ...prikaži več tak "frajer".Bi te rada videla usranega tam v Siriji s jupom v hlacah Fuj golazen ena

  • Avatar Leon
    Leon 14:29 17.december 2017.

    Vsem ,ki delite minuse želim ZDRAVO in BREZ POŠKODB v Novem Letu !

  • Avatar Leon
    Leon 14:27 17.december 2017.

    Ob vseh komentarjih bi dodal,da ima država dobiček od prodaje pirotehnike ! Zakaj ministrica Kolarjeva ne označuje embalaže pirotehničnih izdelkov s slikami poškodb ,kot jih objavljate na spletu ? Predlagam ,da sorodniki poškodovancev tožite VLADO ,ki je dovolila prodajo pirotehnike !