Slovenija > Komentarji in kolumne
12151 ogledov

Spet bomo metali denar v zrak

denarnica denar euro
Decembra že tako ali tako zapravimo veliko, zdaj pa še to.

Barbara Perko | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Lučke, okraski, praznično vzdušje. Nekaj posebnega je na tem prazničnem času, a vsako leto znova je bil december zame tudi mesec, ki bi ga - vsaj drugo polovico - preskočila. December namreč s seboj prinese pokanje, ponekod skorajda občutek, da je človek na fronti. Petarde in rakete pokajo neprenehoma. Začne se po navadi že pred dnem, ko je dovoljena uporaba pirotehničnih sredstev in nadaljuje še po novem letu. Odvisno od tega, kakšne zaloge si posamezniki pripravijo. In nekateri nabiranje tovrstnih zalog vzamejo zelo resno. 

Decembra ob trgovskih centrih vzniknejo posebni kontejnerji, v katerih se police šibijo pod raznimi ognjemetnimi baterijami, raketami, petardami. Trgovci vsako leto vabijo z novimi izdelki, ki naj bi bili nujni za popoln skok v novo leto. Le kdo bi lahko normalno zakorakal v 2018 brez na primer 36-strelne ognjemetne baterije, ki v 30 sekundah nebo obarva s "prasketajočimi in modrimi brokat kometi"? Ponujajo celo družinske komplete pirotehnike, ki naj bi očarali vsakogar. In očaranih je pri nas še vedno veliko.  

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Pozivi k popolni prepovedi ne padejo na plodna tla. Ne zaležejo ne argumenti o vplivih na okolje ali na živali. Očitno niso dovolj niti tragični primeri poškodb, ki so posledica uporabe pirotehnike - tiste, ki jo lahko kupimo legalno, in tiste, ki cveti na črnem trgu. Grozljivo je, da jo največkrat skupijo najmlajši. Pogled na statistiko s konca leta 2015 pokaže, da je 34 odstotkov poškodovanih starih med 11 in 20 let, 27 odstotkov pa jih je celo mlajših od 10. 

Decembra lani je takrat 14-letni fant ostal brez obeh rok, utrpel je poškodbe obraza, vida in sluha. Zdravniki so se trudili, da bi mu rešili roki, a so bile poškodbe prehude. "Dejstvo je, da se poškodovanega dela telesa po poškodbi nikoli več ne more povrniti v enako stanje," opozarja dr. Uroš Ahčan, predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike. 

Za kršenje določb o uporabi pirotehničnih izdelkov je predvidena globa od 400 do Slovenija Hude poškodbe 14-letnika s pirotehniko, amputirali so mu obe roki

Policija opozarja, zdravniki opozarjajo, a opozorila nikoli v celoti ne padejo na plodna tla. Da bi država sama naredila še kakšen korak v smeri proti popolni prepovedi pirotehničnih sredstev, je očitno utopično pričakovati. Državljani so v preteklosti ta predlog že podali prek portala Predlagam vladi, a predlog ni dobil podpore. V odgovor državljanu, ki je oktobra 2015 pozval vlado, naj prepove uporabo pirotehnike, so odgovorili, da "s popolno prepovedjo prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov po našem mnenju ne bi rešili težav, saj bi državljani pirotehnične izdelke lahko kupovali v tujini". Težava naj bi bila v tem, da je pri naših sosedih pirotehnična sredstva mogoče kupiti. 

Petarde | Avtor: Profimedias Profimedias

Za baterijo z 200 izstrelki oz. 100-sekundni ognjemet lahko odštejete tudi 100 evrov. 

Ljudi zelo velikokrat zaboli, ko morajo bolj na široko odpreti denarnice, a ko gre za petarde, ta logika očitno odpade. Nihče tega ne vidi kot metanja denarja v zrak. Ja, denar dobesedno mečemo v zrak. Za 36-strelno baterijo boste odšteli okoli 25 evrov. To je 25 evrov za 30 sekund. Koliko časa ste morali delati za teh 25 evrov? Kaj bi si lahko kupili za teh 25 evrov? Ste kdaj pomislili, koliko kilogramov kruha je to ali koliko litrov mleka, kilogramov jabolk ali kolikšen del položnice, ki jo morate plačati? Ne morem se načuditi, kako nekateri, ki vseskozi tarnajo, kako drago je vse in ki se postavljajo za zgled varčnosti, konec decembra v zrak poženejo pravo malo premoženje.  

Razmislite in mogoče letos namesto, da bi denar pognali v zrak, to vsoto namenite nekomu, ki jo potrebuje bolj kot vi. Občutek bo neprimerno lepši. 

Komentarjev 24
  • stary1 22:04 28.december 2017.

    Slovenska vojska je najboljša v EVROPI ,, ZIDAN JE CAR ,, ERJAVEC JE CAR

  • stary1 18:13 22.december 2017.

    Ognjemet je čudovita stvar ,, ERJAVEC JE CAR;; ZIDAN JE TUDI CAR,, CERAR JE CAR

  • smejka 20:14 13.december 2017.

    Slovenci, komentatorji....žal se večina preveša v arogantne,sebične osebe.Ali z nizkim IQ, nizko samopodobo ali zgolj anonimnim hvalisanjem, lahko tudi z majhnim....Ostalim, ki so dojeli bistvo članka, pa moj poklon.Dodala bi zgolj to: Večina nas ima zanamce, njim v dobro ali ...prikaži veči zlo, počnete, kar počnete - premislite.Hvala.In lepe praznike!

Sorodne novice