Slovenija > Črna kronika
26778 ogledov

Bivšo partnerko in hčer skušal pokončati z zastrupljenimi krofi

Vlaović Luka Jaka Gasar/Dnevnik
Usoda 35-letnega Luke Vlaovića, obsojenega za poskus umora nekdanje partnerke in njunega otroka, je očitno zapečatena. Vrhovno sodišče je njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo in odslužiti bo moral 23-letno zaporno kazen.

Luka Vlaović, sicer pravnik, je imel tistega 6. oktobra 2020 v svojem celjskem stanovanju dogovorjeni stik s štiriletno hčerko, ki je po začasni odredbi sodišča trajal od 15. do 18. ure. Kot je na sodišču pričala Nina S., je prišla ponjo, Vlaović pa ji je po domofonu dejal, da še ni pojedla, in naj pride gor. Vsaki je ponudil krof, te je sam spekel, in ko je dekletce pojedlo svojega ter hotelo še malo maminega, rekel, da lahko vzame samo sredico. Nini S. je med vožnjo domov postalo slabo, a čeprav omotična, je k sreči varno pripeljala do svojih staršev. Ti so poklicali policijo, obe dekleti pa sta čez noč ostali na opazovanju na urgenci. Zdravniki so ugotovili, da sta bili zastrupljeni.

Sladkor in pomirjevala

Klobčič se je nato začel razpletati: Vlaović je krofe posul z mešanico sladkorja in zdrobljenih tablet lorazepam, ki močno vplivajo na psihofizične sposobnosti in sposobnosti za vožnjo, z namenom, je bilo prepričano tožilstvo, da bi se Nina S. in hčerka med vožnjo domov usodno ponesrečili. Po besedah pooblaščenke oškodovank Jasmine Gričnik se je za zavržno dejanje odločil, ker se je bal odločitve sodišča glede stikov z otrokom, obetali naj bi se mu namreč pod nadzorom centra za socialno delo.

Obtoženec je v svojem zagovoru povedal, da je dal sladkor v možnar, ker mu je zmanjkalo tistega v prahu, a ga je zmotil telefonski klic in je pozabil, da je že prej drobil pomirjevala zase. Obramba senata ni prepričala in okrožno sodišče v Celju mu je junija 2021 prisodilo 13 let zapora za poskus umora bivše partnerke, 12 za hčerko in tri mesece za grožnje partnerju njegove tašče – enotna kazen se je torej glasila 23 let. Tožilka Katja Kunej je predlagala še dve leti več.

Obsojen že za poskus uboja

Celjsko višje sodišče je zatem zavrnilo pritožbi Vlaovićevih zagovornikov Dušana Tanka in Žige Podobnika, da je okrožno sodišče kršilo določbe kazenskega zakonika in kazenskega postopka, da je nepopolno in zmotno ugotovilo dejansko stanje ter da tožilstvo ni dokazalo zatrjevanega motiva in da je obdolženi namerno podtaknil tablete. Na februarski seji pa je, kot rečeno, senat vrhovnega sodišča v zasedbi Barbara Zobec (predsednica) ter dr. Primož Gorkič, mag. Aleksander Karakaš, Mitja Kozamernik in Marjeta Švab Širok kot člani, zavrnil še zahtevo za varstvo zakonitosti. Vlaović je s tem izčrpal vsa pravna sredstva v Sloveniji.

Kazen prestaja na Dobu, kjer je pred leti že bil, potem ko je oktobra 2013 s 14-centimetrskim nožem od zadaj zabodel partnerja svoje bivše. Slednji je izgubil skoraj polovico krvi in preživel le po zaslugi hitre zdravniške pomoči, Vlaovića pa so za poskus uboja obsodili na štiri leta zapora.

Komentarjev 9
 • Avatar Jaka Steiner
  jaka4 19:17 08.marec 2023.

  Izmeček človeške družbe sodi nekam drugam, ne v zapor. Naj mu sodbo izreče nekdo drug. Ne zasluži si biti del človeške družbe.

 • Avatar pantani
  pantani 11:15 08.marec 2023.

  Zapret ter, ključ stran vržt!!!

 • Luksi 11:10 08.marec 2023.

  Edino pravilno, še premalo je dobil...