Slovenija > Črna kronika
3469 ogledov

Boksarski šampion polomil neznanca, razlog je bila ...

Boris Makarič Boštjan Fon Boris Makarič (levo) je bil pred boleznijo uspešen boksar.
Nekdanjemu državnemu prvaku v boksu Borisu Makariču so odredili obvezno psihiatrično zdravljenje, a je višje sodišče sklep razveljavilo.

Po končani boksarski karieri, ki jo je leta 2005 kronal z naslovom državnega prvaka v srednji kategoriji (do 75 kilogramov) – takrat ga je za odličen nastop pohvalil tudi Dejan Zavec – so se nad 38-letnega Kranjčana Borisa Makariča zgrnili črni oblaki v obliki duševne bolezni. Trpi za hudo obliko paranoidne shizofrenije, ki je najverjetneje botrovala njegovemu brutalnemu napadu na nič krivega someščana.

Boris Makarič | Avtor: Gorazd Kavčič/Gorenjski glas Gorazd Kavčič/Gorenjski glas
V kontejner je nesel smeti

Klemna Ž., ki je usodnega 13. novembra lani nesel smeti v kontejner pred blokom, sploh ni poznal, a se ga je vseeno lotil s pestmi. Makarič mu je s trinajstimi močnimi udarci zlomil obe očnici, nosne kosti, zadobil je obtolčenine obraza in prsnega koša. Čeprav je žrtev vpila "Dost je", se je ustavil šele, ko je očividka zavpila, da bo poklicala policijo. 

Makarič je na kranjskem sodišču pojasnjeval, kaj se mu je dogajalo v glavi: občutek je imel, "da mu šarijo po zadnjiku in dvanajsterniku, kar me je zelo motilo". Tisto nedeljo je skozi okno zagledal Klemna v bližnjem stanovanju, kako se v kuhinji sklanja, in ga povezal s svojimi blodnjami. Povrh tega naj bi mu še soseda navrgla, "glej, kaj ti dela".

Zdravil ni jemal

Klemna je torej napadel, ko je zvečer nesel smeti, ker pač, kot je povedal, sam ni homoseksualec in je to sploh nemoralno. Verjetno pa do njegovega grozljivega izpada ne bi prišlo, če bi se proti shizofreniji zdravil. A se ni, tablete je nehal jemati, ker se je po njih slabo počutil.

Državna tožilka Sabina Perko mu je očitala še eno kaznivo dejanje: dobrih deset dni po pretepu, 25. novembra, so kriminalisti pri njem nameravali opraviti hišno in osebno preiskavo. Makariču so na vrata so potrkali specialci, in ker jim z bratom nista odprla, so vdrli. Boris se je upiral tako, da je začel boksati v njihov ščit.

Po obtožnici naj bi bil tako kriv za dve kaznivi dejanji, poskus uboja in preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Sodišče je poskus uboja prekvalificiralo v povzročitev hude telesne poškodbe in sodnica Polona Kukovec mu je zaradi neprištevnosti v času dejanja izrekla ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu.

Znova na zatožno klop

Na to odredbo sta se pritožila tako Makaričev zagovornik po uradni dolžnosti, odvetnik Tomaž Skubic, kot tožilstvo. Skubic je vztrajal, da obdolženi ni nameraval Klemna huje poškodovati, poleg tega se ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja lahko izreče, če je za kaznivo dejanje zagrožena kazen najmanj eno leto zapora, za povzročitev hude telesne poškodbe pa je ta šest mesecev. Oporekal je tudi napadu na uradno osebo, ker da je njegov klient udarjal v ščit in ne v ljudi.

Tožilstvo je nasprotovalo prekvalifikaciji dejanja iz poskusa uboja v povzročitev hude telesne poškodbe.

Makarič bo res ponovno sedel na zatožno klop. Višje sodišče je namreč pred dnevi odločitev razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje, nam je potrdila predsednica kranjskega okrožnega sodišča Špela Jakopič.

Komentarjev 1
  • dare326 14:05 12.december 2023.

    Boks oz. udarci v glavo so mu poškodovali možgane. Borilne športe, kjer je lahko poškodovana glava, bi morali prepovedati. Tudi glavce v nogometu, ker pri večini nogometašev nastane manjši pretres možganov, poškodbe oči in vratnih vretenc.